Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μητρ. Σιατίστης: Έχουμε πεθάνει. Είμαστε πτώματα, που ήδη βρωμάνε (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε μια μουσικο-λογοτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Τραγούδι και Βιβλίο».

Η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της ενορίας, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Παναγιώτη Αμεξίζογλου, τραγούδησε εφτά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, μερικά από τα οποία ήταν επίκαιρα κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Συγχρόνως όμως, στα πλαίσια της Εκθέσεως Χριστιανικού Βιβλίου στην ενορία, κάποιοι από τους συνεργάτες του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως, παρουσίασαν μερικά από τα βιβλία, που υπήρχαν στην έκθεση.

Η παρουσιάστρια κ. Περιστέρα Μάνιου προλογίζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι: «Είναι, ίσως, περιττό να μιλήσουμε για την ωφέλεια που προκύπτει από την μελέτη ενός καλού βιβλίου. Και αν το ένα βιβλίο γίνουν πολλά, τότε δημιουργούμε μια προσωπική βιβλιοθήκη, που περιγράφει και εμάς, αλλά και τις φάσεις που έχουμε περάσει στη ζωή μας. Όλα αυτά τα βιβλία αποτελούν την «τροφή» την πνευματική, που «φάγαμε» και μάς έχουν διαμορφώσει. Το καλό βιβλίο μας ζωογονεί, μας οδηγεί σωστά, αναδεικνύει την έλλογη ανθρώπινη υπόστασή μας. Ο Ρενέ Ντεκάρτ, Γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας φυσικών επιστημών, έλεγε: «Η ανάγνωση καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, οι Ιερείς της Ενορίας πρωτοπρεσβύτεροι Βασίλειος Βασιλείου και Νέστορας Γκουρομίσιος και αρκετοί φίλοι του βιβλίου.

Ο π. Βασίλειος, εμπνευστής της όλης εκδήλωσης, ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν παρόντες στην αίθουσα αλλά και εκείνους που άκουγαν μέσω του Ραδιοφώνου της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης «Ορθοδοξία και Παράδοση» αλλά και όλους εκείνους που άκουγαν παγκοσμίως μέσω του διαδικτύου και παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις.

Ευχαρίστησε τους παρουσιαστές των εκλεκτών βιβλίων του Ενοριακού Βιβλιοπωλείου, που παρουσίασαν με πολλή γλαφυρότητα τα επιλεγμένα βιβλία.
Ευχαρίστησε όλους τους κυρίους, όλες τις κυρίες και τις δεσποινίδες της Ενορίας, που πλαισίωσαν την εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία τραγούδησαν με πολλή όρεξη και χαρά.

Ευχαρίστησε τον μουσικό κ. Παναγιώτη Αμεξίζογλου, για την όλη οργάνωση της χορωδίας και της εκμαθήσεως όλων αυτών των τραγουδιών.
Ευχαρίστησε την μαθήτρια Μαρία Λεζγίδη, η οποία συνόδευσε τη χορωδία με το βιολί της και τον Νίκο Λεζγίδη, ο οποίος συνόδευσε τη χορωδία με την ποντιακή λύρα του.
Στη συνέχεια κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να πει λίγα λόγια για τις οκτώ βιβλιοπαρουσιάσεις που έγιναν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος ανέφερε ότι, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που κάνατε απόψε και σας συγχαίρω γι αυτό, για την παρουσίαση αυτών των βιβλίων, διότι το βιβλίο πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και ένα σημείο της έκπτωσης του λαού μας είναι ότι πια δεν διαβάζουμε βιβλία. Ούτε οι μικροί ούτε οι μεγάλοι. Θέλουμε εύκολα πράγματα. Γι’ αυτό καθηλωνόμαστε σε μια τηλεόραση και δεν ανοίγουμε ένα βιβλίο ούτε οι μικροί ούτε οι μεγάλοι.

Δεν έχουμε την έννοια να προμηθεύσουμε τα παιδιά μας βιβλία. Δεν θα ξεχάσω, όταν ήμασταν μικρά, όλοι κάναμε, ο ένας στον άλλον, δώρο βιβλία και ψάχναμε να βρούμε κάποιο που να κυκλοφόρησε τελευταία, και φτιάξαμε από παιδιά την βιβλιοθήκη μας, με δώρα και των πνευματικών μας πατέρων αλλά και των αδελφών. Γιατί, όλοι κάνανε βιβλία δώρα και όχι όλα αυτά τα ανόητα δώρα, που πολλές φορές κάνουνε.

Ένα βιβλίο είναι πολύτιμο αλλά σήμερα δεν είμαστε ικανοί να συγκεντρωθούμε ούτε μία ώρα, για να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Αυτό οφείλεται στο διαδίκτυο. Πας να διαβάσεις κάτι και έχεις κουραστεί πριν τελειώσεις την πρώτη σελίδα. Γιατί έχεις ξεμάθει. Βλέπετε, λοιπόν, ότι η ζημιά είναι βαθύτερη. Διότι το διαδίκτυο, όσες πληροφορίες και να μας δώσει και όσα πολύτιμα πράγματα μπορεί να μας δώσει, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο.

Παίρνεις ένα βιβλίο και διαβάζεις ένα διήγημα και τότε το μυαλό σου λειτουργεί και αναπαριστά όλες τις εικόνες του βιβλίου. Όταν όμως αυτό που διάβασες σαν μυθιστόρημα το βλέπεις στον κινηματογράφο, τότε είσαι καθισμένος και δέχεσαι βομβαρδισμό εικόνων. Έχεις αχρηστεύσει το μυαλό σου κι έχεις μείνει μόνο στην εικόνα. Σας λέω την πιο απλή διαφορά, που είναι τόσο πολύ σημαντική και τόσο πολύ καθοριστική.

Και βέβαια πολύ σημαντική είναι η μελέτη του Λόγου του Θεού. Σήμερα δεν έχουμε άλλη ελπίδα. Σήμερα είμαστε μπερδεμένοι. Σήμερα λέμε ο ένας το ένα, ο άλλος το άλλο, και ξεχάσαμε, ή κάποιοι απαιτούν από εμάς να ξεχάσουμε το λόγο του Θεού. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, εγώ να ακούω τον έναν και τον άλλον, όποιος κι αν είναι, και να μην ξέρω ότι η αλήθεια, είναι η αλήθεια του Λόγου του Θεού.

Ο αρχαίος φιλόσοφός μας, ο Σωκράτης, μας είπε: «Μη σας νοιάζει τι λένε οι πολλοί. Να σας νοιάζει μόνο τι λέει ο ένας, ο ειδικός, αυτή είναι η αλήθεια». Αυτό μας είπε ο Σωκράτης.

Έτσι, λοιπόν, με τα μυαλά τα σημερινά δεν απορρίπτουμε μόνο το λόγο του Θεού, απορρίπτουμε όλη την ιστορία μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πεθάνει. Και ότι είμαστε πτώματα, που ήδη βρωμάνε. Γιατί η ιστορία είναι η ζωή. Είναι η αλήθεια, που δοκιμάστηκε στο χρόνο και άντεξε. Αυτός είναι ο λόγος του Θεού. Άρα, λοιπόν, θα αφήσω το λόγο του Θεού για να διαβάσω, τι; και ποιον; Για να ακούσω τι; και ποιον;

…Γι’ αυτό, λοιπόν, όντως, το καλό βιβλίο είναι πολύτιμο. Και είναι σημαντικό να τα ξαναβρούμε και να τα ξαναπιάσουμε στα χέρια μας.
Να αρχίσουμε να κάνουμε τέτοια δώρα, που είναι πραγματικά ωφέλιμα και να προσπαθούμε να μάθουμε τα παιδιά μας να διαβάζουνε βιβλία.
Και αυτή η παρουσίαση των βιβλίων είναι ένα ερέθισμα, για να πάμε να το πάρουμε και να το διαβάσουμε».

Κλείνοντας την όλη εκδήλωση, ο π. Βασίλειος, ζήτησε από όλους να παρακαλέσουμε το Θεό να βοηθήσει, ώστε ο Σεβασμιώτατος, ο Επίσκοπος της τοπικής μας Εκκλησίας, να στέκεται όρθιος και εμείς μαζί του.











ΠΗΓΗ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...