Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Δείτε πόσο έδαφος έχασε και πόσο κέρδισε φέτος το ISIS

Ένα χρόνο μετά την κήρυξη του Χαλιφάτου, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια τρομοκρατική απειλή, αποτελώντας πόλο έλξης ακραίων μουσουλμάνων από όλο τον κόσμο.
Παρόλα αυτά, το ISIS, μετά την είσοδο στη μάχη εναντίον του Δυτικών και της Ρωσίας, χάνει κάποια εδάφη, κερδίζει όμως και κάποια άλλα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο IHS το ISIS έχει χάσει από τον Ιανουάριο το 14% των εκτάσεων που έλεγχε, μεταξύ των οποίων και την πόλη Tal Abyad η οποία βρίσκεται επάνω στον δρόμο που συνδέει την de-facto πρωτεύουσα του χαλιφάτου Raqqa με την Τουρκία.

Το ISIS επίσης έχασε τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Raqqa με την Mosul, την μεγαλύτερη ιρακινή πόλη που κατέχουν οι τζιχαντιστές.

Στο Ιράκ το ISIS έχασε τον έλεγχο του Tikrit και του διυλιστηρίου Baiji.

Παρόλο του ότι έχασε κάποιες περιοχές φέτος, το ISIS έχει καταλάβει την ιρακινή πόλη Ramadi και την ιστορική συριακή πόλη Palmyra.

Στα εδάφη της Νότιας Συρίας που είχε έντονη παρουσία το ΙSIS, τώρα αρχίζουν να κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με τον αναλυτή της Μέσης Ανατολής Columb Strack, ότι το Ισλαμικό Κράτος ενδιαφέρεται περισσότερο να διώξει κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ από παραδοσιακές ουνιτικές περιοχές όπως το Ramadi.

Με κόκκινο στον χάρτη αποτυπώνονται οι περιοχές τις οποίες έχει χάσει το ISIS, ενώ με πράσινο τα εδάφη που έχει κερδίσει.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...