Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

2016: Τι μας φέρνει η νέα χρονιά επιγραμματικά!

1. Συγκέντρωση εξουσιών και πολιτικών κινήσεων σε Βρυξέλες.
Με επίκεντρο το μεταναστευτικό και την οικονομία η ΕΕ (Γερμανία κυρίως) θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν κυριαρχικά πολιτικά δικαιώματα από τρίτες χώρες προς όφελος των Βρυξελών.

2. Τρομοκρατία του Ισλάμ. Το DAESH θα χάσει έδαφος σιγά σιγά από την επέμβαση της Ρωσίας που αναμένεται να μεγιστοποιηθεί για να προλάβει τυχόν επεκτάσεις σε Καύκασο. Ίσως υπάρξει παρέμβαση και σε Λιβύη.

3. Μεγαλύτερη συμμετοχή και επεμβάσεις από Κίνα στην περιοχή της Μ.Ανατολής. Ήδη οι δηλώσεις του προέδρου της Κίνας έδειξαν την κατεύθυνση πολιτικής τους

4. Διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ με την αλλαγή προέδρου, όποιος και αν είναι. Ήδη ακόμα και Ομπάμα έχει υποχρεωθεί από τα λόμπι και το Πεντάγωνο να αλλάξει κατεύθυνση.

5. Μεγιστοποίηση προβλημάτων για Τουρκία. Με φόντο το Κουρδικό και το μεταναστευτικό, η Τουρκία θα πέσει σύντομα σε μεγάλη δυσμένεια εκτός και αν αλλάξει πολιτική προς την μετριοπάθεια (που δεν το θεωρώ πιθανό).

6. Υποχώρηση Ελλάδος σε κάθε πεδίο. Οικονομία, εθνική κυριαρχία, εθνικά ζητήματα. Πολιτική αστάθεια που θα επηρεάσει και τα Βαλκάνια γύρω της.

7. Κλιματολογικό ζήτημα. Ήδη ψηλά σε ατζέντες των ΗΠΑ λόγω ανεπάρκειας νερού αλλά και σε Ε.Ε. καθώς οι οικονομικές ζημιές είναι τεράστιες πλέον.

8. Σύγκρουση πολιτισμών. Εντός του 2016 θα υπάρξουν κλιμακώσεις συγκρούσεων μεταξύ ιθαγενών της Ε.Ε. και των μεταναστών. Το πόσο θα κλιμακωθούν θα φανεί από την πολιτική της Ένωσης.

9. Προβληματισμός για τρόφιμα. Ήδη έχει ξεκινήσει η διπλοενοικίαση γαίων σε χώρες όπως η Κίνα στα εδάφη της Ανατολικής Ευρώπης καθώς υπάρχει μεγάλο θέμα με την ασφάλεια τροφίμων.

10. Ενέργεια. Και το 2016 θα είναι ο κύριος παράγοντας επιρροής καταστάσεων και συνθηκών για τον πλανήτη. Ειδικότερα για χώρες που αναπτύσσονται τώρα και έχουν μεγάλες ανάγκες ενέργειας.

11. Μέση Ανατολή. Ουδείς γνωρίζει σίγουρα τι θα γίνει, όμως, θα υπάρξουν πιθανότατα σύντομα αλλαγές συνόρων. Ειδικά σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Ενίσχυση του Ιράν και πιθανή μεγαλύτερη συνεργασία με Ισραήλ και Σ.Αραβία απέναντι του.


Γιώτα Χουλιάρα
Δημοσιογράφος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...