Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Δραματικές εξελίξεις: Βάζουν τους Τούρκους στο Αιγαίο μέσω νέου FRONTEX - Απειλεί με βέτο η Ελλάδα κι αποβολή από Σένγκεν η ΕΕ

Σε... “τούρκικο παζάρι” έχει μετατραπεί πλέον το θέμα των μεταναστών και ο κίνδυνος για νομιμοποίηση τουρκικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο και μάλιστα με το “καπέλο” την Ε.Ε. Είναι πλέον ορατός.

Η Ε.Ε. διαμηνύει ότι ο FRONTEX αλλάζει και μετατρέπεται σε νέα δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Στα νοτιοανατολικά της Ένωσης δεν είναι άλλα από τα σύνοα Ελλάδας – Τουρκίας. Μια πριοχή άκρως ευαίσθητη για τη χώρα μας και μια περιοχή στην οποία η Τουρκία δεκαετίες επιχειρεί να βάλει “πόδι”.

Η Ευρωπαίοι επικαλούμενοι τη φύλαξη των συνόρων θέλουν να στείλουν σε αυτή την περιοχή δύναμη 1.500 ανδρών οι οποία ωστόσο θα είναι αυτόνομη. Θα συνεργάζεται μεν με την Ελλάδα ωστόσο θα έχει το δικαίωμα, κατά το δοκούν να επεμβαίνει χωρίς η άδεια της χώρας μας να είναι απαραίτητη και κυρίως θα έχει το δικαίωμα συνεργασίας με δυνάμεις τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε.

Επί της ουσίας οι κοινές ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις τις οποίες αρνήθηκε η ελληνική πλευρά επιχειρείται να “μπουν από το παράθυρο” και μάλιστα με τον αποκλεισμό των ελληνικών δυνάμεων, καθώς η ξένη δύναμη θα μπορεί για παράδειγμα να επιχειρεί μαζί με τους τουρκικές δυνάμεις στο Αιγαίο χωρίς θα έχει προηγηθεί ελληνική έγκριση!
 
 Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο απειλεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις αυτές, όμως από την άλλη πλευρά η πίεση είναι ασφυκτική. Ήδη υπάρχουν απειλές σε ό,τι αφορά στη συνθήκη Σένγκεν καθώς όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία δεν κάνει το παραμικρό για να σταματήσει η ροή μεταναστών από τα εδάφη της, προφανώς καθώς βολεύεται πίσω από τις εξελίξεις που θα βάλουν και επίσημα τις δυνάμεις της στο Αιγαίο για... περιπολία.

Ως μια πρώτη απάντηση της ελληνικής πλευράς έρχονται τα τρία hot spots για τον έλεγχο των μεταναστών στη Χίο τη Λέσβο και τη Λέρο.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...