Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΥΓΝΩΜΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ

sygnvmh erntogan
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την σημαντική αποκάλυψη ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας...
με αφορμή την κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους από τους Τούρκους και την εκδηλωθείσα έντονη οργή της Ρωσίας που θορύβησε την Άγκυρα, ο Ερντογάν ζήτησε μέσω παρασκηνιακών επαφών συγγνώμη με τον ορό αυτό να γίνει γνωστό μετά από ένα χρόνο, αλλά η Μόσχα το απέρριψε ασυζήτητη, έκανε η τουρκική εφημερίδα Aydınlık.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευα, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τις πολύ έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας, ο Ερντογάν ζήτησε επίμονα ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Μόσχα η οποία είχε απορρίψει κάθε επίσημη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βαλδιμήρ Πούτιν.
Τελικά υπήρξε ένας παρασκηνιακός δίαυλος επικοινωνίας στην διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που είχε γίνει στο Παρίσι και μέσω αυτού του διαύλου ο Ερντογάν έκανε γνωστό πως θα ζητήσει επίσημα συγγνώμη για το ρωσικό αεροσκάφος όπως το απαιτούσε με έντονο τρόπο η ρωσική πλευρά, αλλά με τον όρο αυτό να γίνει γνωστό μετά από ένα χρόνο για να μην καταρρακωθεί το γόητρο του Τούρκου προέδρου.
Η απάντηση της Μόσχας ήταν ένα ηχηρό όχι και επέμενε στην δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της Τουρκίας και στην χρηματική αποζημίωση για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Εντωμεταξύ σύμφωνα πάλι με το παρασκήνιο της τουρκικής πρωτεύουσας, έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη μεταξύ της ΜΙΤ και του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για την ρωσοτουρκική κρίση.
Όπως αναφέρεται το Γενικό Επιτελείο κατηγορεί την ΜΙΤ για εσφαλμένη πληροφόρηση όσον αφορά τις αναμενόμενες αντιδράσεις της Μόσχας καθώς η ΜΙΤ είχε πληροφορήσει το Γενικό Επιτελείο ότι η Ρωσία θα αρκούνταν σε μια χλιαρή διαμαρτυρία και το επεισόδιο με το ρωσικό αεροσκάφος χωρίς πολλές συνέπειες, ενώ το γόητρο της Τουρκίας θα ανέβαινε κατακόρυφα.
Τα γεγονότα όμως που επακολουθήσαν όπως είναι γνωστό, διέψευσαν με οικτρό τρόπο την ΜΙΤ καθώς η οργή της Αρκούδας είχε ξεσπάσει με άγριο τρόπο, εξέλιξη που θορυβήσει την Άγκυρα και… ακόμα είμαστε όπως πιστεύουν πολλοί στην αρχή!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...