Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

New York Post: Ο Ομπάμα παρέδωσε τα σκήπτρα του πλανητάρχη στον Πούτιν

Στην ανάδειξη της Ρωσίας ως τη «μόνη υπερδύναμη στον πλανήτη» εστιάζει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Post.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, μετά και από την 70η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει τη θέση του πιο ισχυρού ηγέτη του κόσμου στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Γράφει χαρακτηριστικά:
«Ο πρόεδρος Ομπάμα (τον θυμάστε;) εξυμνούσε τα ιδανικά των ιδρυτών των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία τέθηκαν πριν από 70 χρόνια: τη διπλωματία και το "διεθνές δίκαιο" - πάνω απ 'όλα, ενώ η δύναμη και η αντοχή δήθεν χάνουν τη σημασία τους. Ο Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, αλλά χρησιμοποίησε την ομιλία του για να ανακοινώσει τη δημιουργία μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία». Σημειώνει δε πως η Ρωσία θα ηγηθεί της επιχείρησης εξάθρωσης του δικτύου τρομοκρατών στην περιοχή.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, τονίζεται πως πως παρά τις κατηγορίες του Ομπάμα προς τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, που δήθεν παρασύρονται με τις αρχές της πολιτικής του παρελθόντος, ήταν η ομιλία του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ που ακούστηκε σαν μια «επιστροφή στο παρελθόν»: «Η ομιλία του Ομπάμα έμοιαζε με σκηνή από ταινίες της δεκαετίας του '50, στις οποίες ο ΟΗΕ απεικονιζόταν ως ένα μέρος όπου πραγματικά λύνουν προβλήματα. Στην πραγματικότητα οι τελευταίες δεκαετίες (ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια), ο ΟΗΕ παρέλυσε τόσο, ώστε να μην μπορεί πλέον να είναι η «κριτής της παγκόσμιας ασφάλειας», συνοψίζει ο αρθρογράφος.


Γερμανικά ΜΜΕ: Η δειλία της Δύσης κάνει τη Ρωσία πρωταγωνίστρια στην επίλυση της κρίσης στη Συρία

Η Ρωσική Ομοσπονδία διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης της Συρίας λόγω της αναποφασιστικότητας της Δύσης να μπει σοβαρά στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος»: Με αυτήν την γενική εκτίμηση κυκλοφορούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τις ρωσικές αεροπορικές δραστηριότητες κατά του IS στη Συρία.

# «Η παρέμβαση της Μόσχας [στη συριακή κρίση] είναι η δημόσια παραδοχή πτώχευσης της Δύσης, η οποία ναι μεν χάραξε «κόκκινες γραμμές» μπροστά από τον Άσαντ, αλλά δεν κατάφερε να αντλήσει συμπεράσματα και αναλάβει ρόλους μόλις τις πέρασε…», τονίζει η εφημερίδα Die Welt, επισημαίνοντας πως «η Δύση εμφανίστηκε διστακτική, επιδεικνύοντας ακόμη και δειλία, και τώρα αυτό το χρησιμοποιεί η Ρωσία».

# Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η Ρωσία, με τους χειρισμούς της στη συριακή κρίση, ανακτά τον ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ωστόσο, παράλληλα, η κατάσταση στον κόσμο μόνο επιδεινώνεται, συνεχίζει η Bild: «Στο Αφγανιστάν οι ισλαμιστές και πάλι αγωνίζονται για την εξουσία. Το γεγονός πως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκατέλειψε την περιοχή με την πολιτική και τη στρατιωτική έννοια, μετατρέπεται σε μπούμερανγκ. Η αμερικανική ηγεσία άφησε πίσω της το χάος και το κενό εξουσίας, το οποίο σήμερα καλύπτει η Ρωσία. Η  Ρωσική Ομοσπονδία έχει σχέδιο, η Δύση πάλι, δυστυχώς, όχι…».

# «Κάνοντας ένα βήμα προς τη Συρία, ο Πούτιν έχει επεκτείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το φάσμα των ενεργειών της Ρωσίας. Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει να κάνει η Μόσχα τόσο ενεργητικά βήματα σε κάποια περιοχή του κόσμου», σημειώνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.


http://gr.rbth.com/news/2015/10/01/new-york-post-o-ompama-paredose-ta-skiptra-toy-planitarhi-ston-poytin_478853

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...