Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ «ΔΟΝΤΙΑ» ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ

fft86_mf6282874
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η ρωσική αποφασιστικότητα που έχει αλλάξει όλα τα μέχρι πριν από λίγο καιρό στρατηγικά δεδομένα,
αλλά και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές ισορροπίες από την περίοδο της κρίσης της Ουκρανίας, ανησυχεί έντονα την Άγκυρα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Radikal.
Σε μια εκτεταμένη έρευνα με τον τίτλο, «Γιατί η Ρωσία επενέβει στην Συρία», (Suriye” ye niye müdahale ettiler ?), η τουρκική εφημερίδα κάνει μια ανάδρομη από την κρίση της Ουκρανίας όπου με προκλητικό αλλά και επιπόλαιο τρόπο οι δυτικοί πίστευαν ότι θα εισχωρήσουν στην «αυλή» της Μόσχας εκβιάζοντας τον Πούτιν ή να υποχωρήσει στις παράλογες αξιώσεις τους, ή να ανατραπεί από μια λαϊκή εξέγερση τύπου Κιέβου μέχρι την ρωσική επέμβαση στην Συρία.
Η μεγάλη αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου που εκδηλώθηκε αμέσως με την χωρίς να πέσει ουσιαστικά ούτε μια ντουφεκιά κατάληψη της Κριμαίας και παράλληλα οι στρατηγικές συμφωνίες με το Πεκίνο, άρχισαν να μεταβάλουν την κατάσταση υπέρ της Ρωσίας.
Ήταν αδύνατο να μην αντιδράσει ο Πούτιν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και στην περίπτωση της Συρίας με το «τέρας» των Τζιχαντιστών που δημιούργησαν πάλι με επιπόλαιο τρόπο οι Δυτικοί, καθώς η επικράτηση του ισλαμικού χαλιφάτου θα ήταν το πρώτο βήμα για την μετάσταση του ισλαμικού καρκινώματος μέσα στην ίδια την Ρωσία, με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τον ίδιο.
Αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης στην Συρία για την ίδια την Ρωσία, αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τους δυτικούς που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.
Αλλά αυτοί που περισσότερο ίσως αισθάνθηκαν την κρύα «ανάσα» της Αρκούδας, είναι στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν είχε πιστέψει ότι οι Αμερικανοί θα τον στήριζαν στην τελική έφοδο για την ανατροπή του Άσαντ. Αντιθέτως η Ουάσιγκτον προτίμησε να στηρίξει τους Κούρδους και μάλιστα σε σύμπνοια με την Μόσχα.
Τώρα η κατάσταση είτε έτσι είτε αλλιώς θα είναι μια μεγάλη στρατηγική ήττα για την Τουρκία. Εκεί όμως που θα παιχτεί το μεγάλο «παιχνίδι» και που ακόμα δεν έχει αρχίσει είναι με τους Κούρδους. Η κατ’ αρχή συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για την στήριξη των Κούρδων της Συρίας με την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας που βομβαρδίζει ήδη το κουρδικό PYD της Συρίας και η διαφαινόμενη ανακήρυξη ανεξάρτητης κουρδικής εστίας στην Βόρειο Συρία, θα είναι ένα θανάσιμο χτύπημα για την Άγκυρα.
Ούτως η άλλως η Αρκούδα έδειξε ότι δεν αστειεύεται και από την θέση του χαμένου της Ουκρανίας βρέθηκε στην θέση του επιτιθεμένου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ίδια την Άγκυρα
Το παιχνίδι εξελίσσεσαι!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...