Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Σενάριο πολέμου Ρωσίας – Τουρκίας

Η αντιπαλότητα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία το τελευταίο διάστημα δεν είναι κάτι καινούριο,
με τους εκπροσώπους των δύο χωρών να ανταλλάσσουν βαρύς χαρακτηρισμούς και ακόμα βαρύτερες απειλές, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην Μ. Ανατολή.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Συρία σε συνδυασμό με την έκταση που έχει λάβει το κουρδικό ζήτημα, τόσο εντός Τουρκίας όσο και εκτός, έχει πυροδοτήσει το άνοιγμα πολλαπλών μετώπων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία οι οποίες πλέον βρίσκονται σε ανοιχτή διπλωματική αντιπαράθεση και όχι μόνο…..
Δυστυχώς οι δυσοίωνες υποθέσεις για τις δύο χώρες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να παίρνουν σάρκα και οστά, με τα σενάρια για μια πολεμική εμπλοκή να βρίσκονται διαρκώς στα στόματα διαφόρων πολεμικών αναλυτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τουρκικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια όσον αφορά την πολεμική αναμέτρηση με την Ρωσία.
1. Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ένταση που υπάρχει αυτή την στιγμή ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με την άρνηση του Αζερμπαϊτζάν να δεχθεί την μεταφορά της περιοχής Ναγκόρνο στην Αρμενία.
Η συγκεκριμένη διαφωνία έχει δημιουργήσει ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα των δυο χωρών, οι οποίες κλιμακώνονται μέρα με την μέρα.
Η Αρμενία αποτελεί στρατιωτικό σύμμαχο με της Ρωσίας, η οποία έχει εγκαταστήσει πυραύλους S-400 στην Αρμένικη επικράτεια, ενώ στον αντίποδα το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας την οποία αποκαλεί αδελφό έθνος.
Στην περίπτωση που η διένεξη αποκτήσει χαρακτήρα ανοιχτής πολεμικής σύγκρουσης, οι πιθανότητες συμμετοχής Ρωσίας – Τουρκίας στο πλευρό των συμμάχων τους είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς θα αποτελέσει την τέλια αφορμή για την μεταξύ τους αναμέτρηση.
2. Οι εξελίξεις στην Συρία: Όπως μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενα άρθρα του voicenews.gr, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί κατά της ρώσικης επέμβασης στη Συρία, κάνονας χρήση αιχμηρών σχολίων, κίνηση που αποτέλεσε την έναρξη της ρήξης των σχέσεων των δύο χωρών.
Πέραν των τα διπλωματιών επεισοδίων έχουν ήδη σημειωθεί εμπλοκές των πολεμικών αεροσκαφών των δυο χωρών, με την Τουρκία να αναζητά απελπισμένα την βοήθεια του συνόλου του ΝΑΤΟ, δίχως όμως να έχει καταφέρει κάτι μέχρι στιγμής.
Το κερασάκι στην τούρτα αυτού του σεναρίου αποτελεί η στήριξη που παρέχει η Ρωσία στου κούρδους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα γραφείου διπλωματικής εκπροσώπησης του σοσιαλιστικού κόμματος των Κούρδων, PYD, επί ρωσικού εδάφους.
Μέγας φόβος της τουρκικής κυβέρνησης αυτή την στιγμή αποτελεί, το ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην Βόρειο Συρία με την στήριξη της Ρωσίας, κίνηση η οποία εάν πραγματοποιηθεί, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών.
3. Η δράση των ισλαμιστών στον Καύκασο: Το τρίτο σενάριο φέρνει στην επιφάνια τις κινήσεις των ισλαμιστών στον ρωσικό Καύκασο, με την Ρωσία να θεωρεί την Τουρκία ως συνεργό, κατηγορώντας την ότι υποθάλπει τις ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες στον Καύκασο, αλλά και ότι τον παρασκηνιακό εγκέφαλο πίσω από το ισλαμικό κίνημα της Τσετσενίας.
Σύμφωνα με το σενάριο πρόκειται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, καθώς οι ισλαμιστές έχουν κηρύξει ανοιχτό ιερό πόλεμο κατά της Ρωσίας στον Καύκασο, με την Τουρκία να αναφέρεται ως υποστηριχτής των ισλαμιστών.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ, προς το παρών είναι απλοί παρατηρητές, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει πάρει πλέον τις αποστάσεις του από τον Ερντογάν τον οποίο έχει χαρακτηρίσει επίσημα ως «επικίνδυνο και απρόβλεπτο».

πηγη

http://national-pride.org

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...