Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Έρχονται τα «Πάνω Κάτω» με το Δίκαιο της Θάλασσας… Μεγάλο Θέμα για την Ελλάδα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος


Αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σημειώθηκε τα ξημερώματα όταν ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Κίνας παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Κίνας...
πλησιάζοντας σε απόσταση μικρότερη των 12 νμ ενός από τα τεχνητά νησιά που έχουν κατασκευάσει οι Κινέζοι.

Το θέμα καταγγέλθηκε δημόσια από τον Κινέζο ΥΠΕΞ, ο οποίος μίλησε για παράνομη είσοδο στα χωρικά ύδατα της Κίνας στα νησιά Spratly. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, η ενέργεια που έγινε από το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έχει παραβιάσει την Κινεζική κυριαρχία και ασφάλεια.

Για το θέμα Αμερικανός επίσημος αξιωματούχος για θέματα άμυνας ανέφερε στο CNN ότι, το Αμερικανικό πολεμικό σκάφος έκανε διέλευση εντός των 12 νμ από τον ύφαλο Subi που ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Spratly τα ξημερώματα της Τρίτης. Το πλοίο βρέθηκε εντός μιας περιοχής που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην κυριαρχία της Κίνας εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίζανε στα τεχνητά νησιά υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα όμως με το μέχρι τώρα καθεστώς (δηλαδή πριν αυτοί οι ύφαλοι μετατραπούν σε νησιά), δεν υπήρχε θέμα παραβίασης. Το περιβάλλον βέβαια έχει αλλάξει από τότε που οι Κινέζοι το 2014 μετέτρεψαν τρείς υφάλους σε τεχνητά νησιά όμως, όπως ανέφερε, το δίκαιο της Θάλασσας δεν κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε τεχνητά νησιά με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια.

Για το θέμα Ιαπωνία, Αυστραλία και Ταϊβάν μίλησαν για προστασία της ανεμπόδιστης διέλευσης από την Νότια Κινεζική Θάλασσα, προφανώς διακρίνοντας μια προσπάθεια της Κίνας μέσω των τεχνιτών νησιών να την εμποδίσει για δικούς τους στρατηγικούς σκοπούς.

Θεωρούμε την όλη αντιπαράθεση σαν προάγγελο εξελίξεων στο δίκαιο της θάλασσας. Απλά ας φανταστούμε τι πρόκειται να γίνει αν θεωρηθεί ότι τα τεχνητά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα … Θα φτιάχνει δηλαδή ό άλλος ένα νησί στα όρια της υφαλοκρηπίδας του και θα αποκτά μεγαλύτερο κάθε φορά θαλάσσιο χώρο υπό μορφή υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Όλες οι χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα όπως και η Ελλάδα προφανώς θα επηρεαστούν άμεσα από μια τέτοια απόφαση. Εκ πρώτης όψεως η Ελλάδα πρέπει να είναι αρνητική σε κάτι τέτοιο και να συμφωνήσει με την άποψη των ΗΠΑ , διατηρώντας το status όπως είναι σήμερα, τέτοιες αλλαγές είναι πάρα πολύ επικίνδυνες.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


ΠΗΓΗ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...