Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

φοτο1
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η Τουρκία βαδίζει την Κυριακή πρώτη Νοεμβρίου στις πιο κρίσιμες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της.
Ενδιαφέρων είναι να δούμε ποιοι εκλογικοί παράγοντες θα κρίνουν αυτές τις εκλογές.
Σε μια κρίσιμη αναφορά του εδρεύοντας στην Νέα Υόρκη Ινστιτούτου, «Türkiye Araştırmaları Enstitüsü», (Research Institute on Turkey-RTI), που διαβιβάστηκε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνητικού κόμματος, ΑΚΡ, επισημαίνεται ότι μετά από μια προεκλογική έρευνα 10 σημαντικές επαρχίες είναι αυτές που θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι ερευνητές, Onur Aktındağ και Bert M Azizoğlu, τόνισαν πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες κομβικές επαρχίες στις προσεχείς εκλογές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την αναφορά αυτή είναι χαρακτηριστικό πως στην Σαμψούντα του Πόντου στις προηγούμενες εκλογές (7/6) η νίκη κρίθηκε για 400 μόνο ψήφους, ενώ στην Αμάσεια μόνο για 600 ψήφους.
φοτο
Στο εκλογικό επιτελείο του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, έχει σημάνει συναγερμός για να υπάρξουν καλυτέρα αποτελέσματα στις κρίσιμες περιοχές όπου η νίκη θα κριθεί για λίγους μόνο ψήφους. Μια από τις πολύ κρίσιμες περιοχές είναι η περιοχή του Πόντου. Εκεί θα δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ και του εθνικιστικού, ΜΗΡ, το οποίο διατηρεί εκεί μεγάλη δύναμη. Στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες θα δοθεί μάχη μεταξύ του ΑΚΡ, του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, του εθνικιστικού ΜΗΡ και κυρίως του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που αναμένεται να επικρατήσει. Στην περιοχή του Αιγαίου και συγκεκριμένα στις περιοχές του Aydın και του Balıkesir, ανατολικά και βόρεια της Σμύρνης, θα δοθεί κρίσιμη μάχη μεταξύ του ΑΚΡ και του ΜΗΡ.
Στην Κωνσταντινούπολη το κυβερνών κόμμα αναμένεται να αυξήσει τους ψήφους του ενώ στην Άγκυρα, το ΑΚΡ και το CHP θα δώσουν μάχη με το ΜΗΡ και ίσως χάσουν από μια έδρα.
Στην κεντρική Ανατολία στις περιοχές Akdeniz, Burdur και Sivas, (Σεβάστεια), αναμένεται εύκολη επικράτηση του ΑΚΡ. Στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά που περιλαμβάνει την ευρύτερη Κωνσταντινούπολη, το Kocaeli, Kırklareli, (Σαράντα Εκκλησιές),  το ΑΚΡ αναμένεται να επικρατήσει με σοβαρό αντίπαλο το ΜΗΡ.
Το ΑΚΡ αναμένεται να συγκεντρώσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την προσοχή του στην Σαμψούντα, όπου στις εκλογές της 7 Ιουνίου η νίκη κρίθηκε για 400 ψήφους, στην Baypurt για 600 ψήφους, στην Giresun, (Κερασούντα) για 1.300 ψήφους, στην Gümüşhane, (Αργυρούπολη), για 1.500 ψήφους, στην Amasya για 600 ψήφους, στο Çankırı για 1.200 ψήφους, στο Çorum για 1.500 ψήφους, στο Muş και στην Malatya για 2.300 ψήφους. Το κυβερνών κόμμα θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στον Πόντο για να αυξήσει τον αριθμό των εκλεγόντων βουλευτών. Παράλληλα στην νοτιοανατολική Τουρκία θα επιδιώξει να κερδίσει ψήφους από το φιλοκουρδικο HDP ποντάροντας στον θρησκευτικό παράγοντα για να αυξήσει και εκεί τον αριθμό των βουλευτών του.
Το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, έχει την μεγαλύτερη δύναμη του στον Πόντο και εκεί θα δοθεί μάχη με το ΑΚΡ ενώ εκεί το CHR δεν είχε πολλές προοπτικές αύξησης της δύναμης του. Το ΜΗΡ θα δώσει επίσης μάχη στις περιοχές, Amasya, Çankırı, İğdir, Kocaeli και Malatya, όπου για λίγους ψήφους μπορεί να χάσει πολλούς βουλευτές. Επίσης κινδυνεύει να χάσει βουλευτές στις περιοχές Σαμψούντα, Baypurt, Κωνσταντινούπολη, Κερασούντα και Αργυρούπολη.
Το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, είχε την παραίτηση δυο υπουργών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχαν εκλεγεί στο Kocaeli, (ευρύτερη ασιατική περιοχή της Κωνσταντινούπολης), όπου θα δώσει μάχη με το ΜΗΡ για να διατηρήσει τις έδρες του. Το HDP θα συγκεντρώσει την προσοχή του για να διατηρήσει τις δυνάμεις του και ίσως να τις αυξήσει στις περιοχές, Muş, Batman και Bingöl στην Νοτιοανατολική Τουρκία, στο Aydın, περιοχή Αιγαίου και στο Hatay, (Αλεξανδρέττα μεσογειακή συνοριακή περιοχή με την Συρία), ενώ κινδυνεύει να χάσει έδρες υπέρ του ΑΚΡ στις περιοχές, Adrahan, Van και Tunceli στην ανατολική Τουρκία.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, θα δώσει μάχη για να διατηρήσει την δύναμη του και να την αυξήσει στις περιοχές Σμύρνη, όπου έχει πάντα την πρωτοκαθεδρία, και στις περιοχές, Adrahan, Tunceli, Niğde, (Νίγδη), και Kahramanmaraş. Επίσης στις περιοχές Erzincan, Bilecik και Ordu του Πόντου, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή γιατί κινδυνεύει για λίγους ψήφους να χάσει έδρες.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, αν και στην Τουρκία δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για δημοσκοπήσεις που ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στην πραγματικότητα. δίνουν τα εξής ποσοστά :
AKP, (ισλαμικό κυβερνών κόμμα) : 38,2% – 44,7%.
CHP, (Λαϊκό κόμμα αντιπολίτευσης) : 24,8% – 28,2%
MHP, (Εθνικιστικό κόμμα) : 13,4% – 18,2%
HDP, (Φιλοκουρδικό κόμμα) : 11,0% – 14,58%
Το αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων εκλογών θα κρίνει πάρα πολλά για την περαιτέρω πορεία της Τουρκίας αλλά και κυρίως για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όπου πολύ σημαντικά και καυτά ζητήματα βρίσκονται σε πολεμική εκκρεμότητα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...