Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΘΑ «ΛΑΜΨΕΙ» ΞΑΝΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ Α. ΘΡΑΚΗ

1135612_620x410 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικόλαου στην επαρχία των Σαράντα Εκκλησιών, (Kırklareli), της Ανατολικής Θράκης, στην περιοχή του Kıyıköy, θα ανακαινιστεί και θα ξαναγεμίσει από ζωή μετά από εγκατάλειψη πολλών αιώνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, (527-565), μετά από 1.500 χρόνια σιωπής που το έφεραν σε κατάσταση ερειπίων, πρόκειται να ανακαινιστεί και να ξαναγίνει προσιτό στους προσκυνητές σε μια περιοχή στην Α. Θράκη, όπου πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός.
Όπως αναφέρεται, ο Διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, Fikret Macit, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα, Habertürk, τόνισε την μεγάλη ιστορική πολιτιστική και θρησκευτική αξία αυτής της μονής και ανακοινώσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνησης του έτσι ώστε το δυνατόν συντομότερο να επανέρθει στην αρχική του μορφή για να είναι διαθέσιμο στους προσκυνητές.
Η ανακαίνιση της μονής θα γίνει σε συνεργασία με την δημαρχία του Kıyıköy, όπου βρίσκεται η ιστορική μονή και παράλληλα θα ανακαινιστεί και ο γύρω ιστορικός χώρος έτσι ώστε να προκύψει η αρχική μορφή της περιοχής, όπου άκμασε επί αιώνες το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Άλλη μια επανεμφάνιση Ελληνορθόδοξων σημείων με το μοναστήρι αυτό, που σίγουρα στέλνει πολλά «ειδικά» μηνύματα και δείχνει ότι πολλά σημάδια Ορθοδοξίας αναβιώνουν στον γενέθλιο χώρο τους, στην σημερινή Τουρκία!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...