Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Συναγερμός από την Morgan Stanley - Πουλήστε τα πάντα σε μετοχές... έρχεται κραχ - Κρατείστε μετρητά

Η Morgan Stanley προειδοποιεί τους επενδυτές να μειώσουν άμεσα την έκθεσή τους στον κίνδυνο

Να πουλήσουν ότι μετοχές έχουν συστήνει στους επενδυτές η Morgan Stanley, μετά τους παγκόσμιους τραπεζικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά και η Credit Suisse.
Ο κορυφαίος επενδύσεων της Morgan Stanley συμβουλεύει τους επενδυτές να πουλήσουν σε τυχόν ανακάμψεις στις τιμές των μετοχών που μπορεί να ακολουθήσουν τα ρυθμιστικά μέτρα στήριξης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την περασμένη εβδομάδα.
"Προτείνουμε να πουλήσουμε σε τυχόν αναπηδήσεις μετά από την κυβερνητική παρέμβαση για την καταστολή της άμεσης κρίσης ρευστότητας στην SVB και σε άλλα ιδρύματα μέχρι να φτάσουμε σε νέα χαμηλά επίπεδα της αγοράς bear, τουλάχιστον", έγραψε ο Mike Wilson, της Morgan Stanley.
Ο υπεύθυνος επενδύσεων της Morgan Stanley πιστεύει ότι η κατάρρευση της SVB και η επακόλουθη απόφαση της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) να κλείσει την Signature Bank στη Νέα Υόρκη είναι ενδεικτικές των επιπτώσεων που επέφερε η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ως στόχο να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό χρημάτων με την ελπίδα να μειωθεί η καταναλωτική ζήτηση, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Κρατείστε μετρητά...

Με τα χρήματα να είναι πιο ακριβά για δανεισμό, οι πελάτες των τραπεζών θα αντλούν συνήθως περισσότερο από τις καταθέσεις τους.
Καθώς η πελατειακή βάση της SVB άρχισε να αντλεί από τις καταθέσεις της, η SVB αναγκάστηκε να πουλήσει επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία για να συμβαδίσει με τις αποπληρωμές των καταθετών.
Καθώς η τράπεζα αγωνιζόταν να συμβαδίσει με τους καταθέτες, ακόμη περισσότεροι καταθέτες ανησύχησαν και άρχισαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα, δημιουργώντας ένα bank run στην SVB που οδήγησε στην κατάρρευσή της.
Ο Wilson ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι τα προβλήματα με την SVB και την Signature Bank είναι ενδεικτικά μιας πολύ ευρύτερης συστημικής αποτυχίας των τραπεζών, όπως στην περίπτωση της χρηματοπιστωτικής ύφεσης του 2008, αλλά πιστεύει ότι η αποτυχία της SVB και της Signature Bank πιθανότατα θα καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη.
"Αντί για ένα τυχαίο ή ιδιοσυγκρασιακό σοκ, βλέπουμε τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ως έναν ακόμη παράγοντα υποστήριξης των αρνητικών προοπτικών μας για την ανάπτυξη των κερδών", έγραψε ο Wilson.
Ο Wilson επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη των μετοχών τον Οκτώβριο ήταν πιθανότατα μια "παγίδα για τους ταύρους" που έπιασε τους αισιόδοξους επενδυτές ότι οι αγορές θα βελτιωθούν μετά το sell off πέρυσι.
Ο Wilson αντίθετα πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμένει αργή και τα χαμηλά δεν τα έχουμε δει ακόμη.
"Εν ολίγοις, η πολιτική της Fed αρχίζει να δαγκώνει και είναι απίθανο να αντιστραφεί ακόμη και αν η Fed σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων ή την ποσοτική σύσφιξη - δηλαδή, ο κύβος έχει ριφθεί για περαιτέρω πτώσεις κερδών σε σχέση με τη συναίνεση και τις προσδοκίες των εταιρειών", έγραψε ο Wilson.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...