Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

«Μπουρλότο» στο δολάριο! Κίνα και Βραζιλία σε μία ιστορική συμφωνία

Οι ΗΠΑ «τελειώνουν» και βλέπουν πως η μόνη ύστατη λύση ίσως να είναι ο πόλεμος

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, θα επιτρέψει στην Κίνα και την Βραζιλία να πραγματοποιούν απευθείας εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ – ή το αντίστροφο – αντί να μετατρέπουν πρώτα τα νομίσματά τους σε δολάριο ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων της Βραζιλίας (ApexBrasil) δήλωσε ότι η νέα συμφωνία αναμένεται να «μειώσει το κόστος» και «να προωθήσει ακόμη μεγαλύτερο διμερές εμπόριο και να διευκολύνει τις επενδύσεις».

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των εισαγωγών, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία . Η Κίνα είναι επίσης η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών.

Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας το 2009. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων στη Λατινική Αμερική, λόγω των δαπανών για γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και εξόρυξη πετρελαίου.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ ντα Σίλβα, που ορκίστηκε τον Ιανουάριο, κινήθηκε για να ενισχύσει τους δεσμούς με το Πεκίνο μετά από μια περίοδο δύσκολων σχέσεων υπό τον προκάτοχό του, Ζαΐρ Μπολσονάρου.

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΩΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ Η ΑΜΕΡΙΚΗ

Σημειώνεται πως μετά το διεθνιστικό CNN και το πιο συντηρητικό αμερικανικό Fox News μεταδίδει πώς η οικονομική συμμαχία γνωστή ως BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα επεκταθεί!

«Τι θα συμβεί εάν η οικονομία μας και το δολάριο ΗΠΑ δεν είναι πλέον το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο;» ρώτησε ο οικοδεσπότης Γουίλ Κέιν.

Η πρώην βοηθός υπουργός Οικονομικών υπό τον Τραμπ, Μόνικα Κρόουλι, απάντησε ότι αν το δολάριο ΗΠΑ δεν ήταν πλέον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, «αυτό θα σήμαινε το τέλος του δολαρίου ΗΠΑ» (σ.σ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΟΛΑΡΙΟ)!

«Το να έχουμε αυτό το καθεστώς ήταν πραγματικό προνόμιο, αλλά έχουμε κάνει κατάχρηση αυτού του προνομίου με εντελώς απερίσκεπτες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές εδώ και πολλά χρόνια, σίγουρα τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που έχει υποτιμήσει πραγματικά το δολάριο», είπε.

«Επιπλέον, τώρα έχουμε αυτή την τέλεια καταιγίδα της αδυναμίας του Μπάιντεν, τον πόλεμο του κατά της εγχώριας παραγωγή ενέργειας, τον πόλεμο της Ουκρανίας και…εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων, έχουμε τους εχθρούς της Αμερικής με επικεφαλής την Κίνα να σχηματίζουν ένα νέο οικονομικό μπλοκ», συμπλήρωσε.

Η Κρόουλι πρόσθεσε ότι το μόνο που θα χρειαζόταν για να αφαιρεθεί το δολάριο από το καθεστώς των παγκόσμιων αποθεματικών, κάτι που θα οδηγήσει σε πληθωρισμό αλά «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» την Αμερική, θα ήταν εάν η Σαουδική Αραβία, ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, προσχωρούσε στις χώρες BRICS.

«Αν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε πλήρης κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, αλλά σίγουρα του αμερικανικού οικονομικού συστήματος», σημείωσε και υπογράμμισε:

«Αν νομίζετε ότι ο πληθωρισμός είναι κακός τώρα, απλώς περιμένετε».

«Αλλά το πιο σημαντικό είναι θα χάναμε την οικονομική μας κυριαρχία και θα χάναμε το καθεστώς της υπερδύναμής», κατέληξε.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...