Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Εκλογές -Οριακές διαφορές στον πρώτο γύρο, πέριξ του 30% και Κασιδιάρης με 5%

Η δυναμική που είχε αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ατονεί, οι εκλογές προκηρύχθηκαν για 21 Μαίου 2023 και οι δημοσκοπήσεις, όλες ουδεμίας εξαιρουμένης δεν δείχνει αναστροφή ή άνοδο στην Νέα Δημοκρατία.
Αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες αλλά αυτό δεν φαίνεται τώρα, αυτό που καταγράφεται είναι φθορά, υπάρχει ακόμη οργή στην κοινωνία...

Τι θα θεωρηθεί ήττα για τον Μητσοτάκη;

Προφανώς ο Μητσοτάκης και η ΝΔ ποντάρουν να πιάσουν 33% με 34% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και να αλλάξουν το παιχνίδι στην δεύτερη κάλπη όπου θα ποντάρουν στην συσπείρωση και στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων.
Ορισμένοι στην ΝΔ – είναι ελάχιστοι – πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί στον δεύτερο γύρο να φθάσει στο 38% και να έχει αυτοδυναμία.
Ωστόσο το σενάριο αυτό έχει υπερβολικά χαμηλή πιθανολόγηση…

Τι θα θεωρηθεί ήττα;

Ήττα για την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι τα εξής σενάρια

1)Η Νέα Δημοκρατία να πέσει από το 39,9% στο 30% ή και κάτω από 30% ή να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 30% με 32% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Ναι μεν η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πρώτο κόμμα αλλά θα έχει χάσει σχεδόν 8 με 10 μονάδες από τις εκλογές του 2019.
Εάν η ΝΔ είναι μακριά από το 33% που είναι ο άτυπος στόχος της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης… τότε είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα θεωρηθεί ήττα.
Οτιδήποτε πάνω από 33% θα είναι νίκη και θα πιστωθεί στον Μητσοτάκη.

2)Η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι οριακή 2 με 3 μονάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα δεύτερο κόμμα καθώς αποκλείεται οποιοδήποτε σενάριο ανατροπής.
Ωστόσο με διαφορές 2 με 3 μονάδες θα είναι ξεκάθαρη ήττα για την Νέα Δημοκρατία, θα έχει χάσει την δυναμική της τηρουμένων των αναλογιών ότι μοίρασε 50 δισεκ. και σε κάποιο βαθμό εξαγόρασε ψήφους ή προσπάθησε να μειώσει τους δυσαρεστημένους.

3)Ήττα για την Νέα Δημοκρατία θα θεωρηθεί εάν το κόμμα λάβει χαμηλά ποσοστά προς την ζώνη του 30% με 32% και το ΠΑΣΟΚ κρατήσει δυνάμεις πέριξ του 12%.

4)Συντριπτική ήττα θα είναι εάν η ΝΔ του Μητσοτάκη αποτύχει να ανακόψει το Εθνικό κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη και ο Άρειος Πάγος επιτρέψει στο κόμμα να κατέλθει στις εκλογές, σενάριο πολύ πιθανό αφού φαίνεται ότι… έχουν αναζητηθεί θεσμικές λύσεις ώστε να ξεπεραστεί ο φωτογραφικός – αντισυνταγματικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Εάν ο Κασιδιάρης με το Εθνικό Κόμμα Έλληνες καταφέρει να ξεπεράσει την αξιολόγηση του Αρείου Πάγου και κατέλθει στις εκλογές – σενάριο πλέον βασικό όχι απλά υποθετικό μετά τις κυοφορούμενες εξελίξεις – θα εκτιναχθεί στο 5% με 6% και θα αποτελέσει την έκπληξη της βραδιάς των εκλογών.
Η υπόθεση Κασιδιάρης θα είναι νομική και πολιτική ήττα για τον Μητσοτάκη που ενορχήστρωσε τον αποκλεισμό ενός κόμματος όχι λόγω της καταδίκης και της φυλάκισης αλλά λόγω του γεγονότος ότι του αποσπά ψήφους…
Κατά την άποψη μας μόνο το εκλογικό σώμα πρέπει να είναι ο κριτής, οπότε ο νόμος που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν όχι απλά αντισυνταγματικός αλλά ενάντιος στην λογική, είναι νομική παραφροσύνη.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...