Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Τουρκία: Αγωνία για Οτσαλάν - Δεν έχει επικοινωνία ούτε με τους δικηγόρους του

 Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του προφυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με τους δικηγόρους του να αποκαλύπτουν πως δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί του εδώ και δύο χρόνια και να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να είναι ακόμα και νεκρός.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα Duvar, ο δικηγόρος του Οτσαλάν, Ιμπραήμ Μπιλμέζ, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα σε συμπόσιο με τίτλο: «Το Δικαίωμα στην Ισότητα και στην Ελπίδα κατά την Εκτέλεση της Ποινής», το οποίο διοργανώθηκε την Κυριακή, 26 Μαρτίου, από το τμήμα Κωνσταντινούπολης της Ένωσης Ανθρωπινών Δικαιωμάτων (İHD) και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αιχμάλωτων (TDİ).

Στην ομιλία του ο δικηγόρος του Οτσάλαν, αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης στο νησί Ιμραλί, οπού βρίσκεται στα νότια της Θάλασσας του Μαρμαρά και κρατείται ο Οτσαλάν από τη σύλληψή του το 1999.

Εκτός από τον Οτσαλάν στη φυλακή-νησί κρατούνται ακόμα τρία μέλη του PKK. Από το 1999 και μετά τόσο οι δικηγόροι του Οτσαλάν όσο και οργανώσεις Κούρδων έχουν καταγγείλει τις συνθήκες απομόνωσης στο Ιμραλί, καθώς οι Αρχές έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς στέρησης βασικών δικαιωμάτων σε κρατουμένους όπως ο περιορισμός επισκεπτηρίου από δικηγόρους και συγγενείς.

«Η φυλακή Ιμραλί δεν λειτουργεί εντός του πλαισίου του τουρκικού νομικού συστήματος, αλλά ούτε και στο πλαίσιο του παγκοσμίου νομικού συστήματος. Δεν ταιριάζει πουθενά και σε κανέναν τύπο σωφρονισμού. Για παράδειγμα, εάν είσαι φυλακισμένος στην Τουρκία, ο δικηγόρος σου μπορεί να σε επισκέπτεται κάθε μέρα, αλλά στο Ιμραλί, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει μόνο μία ημέρα για επισκεπτήριο, η Πέμπτη και αυτό επιτρέπεται μόνο μία φορά τον χρόνο. Και πλέον δεν επιτρέπεται», είπε χαρακτηριστικά ο Μπιλμέζ.

Ο δικηγόρος υποστήριξε ότι η Επιτροπή για την αποτροπή των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), έχει στείλει στην τουρκική κυβέρνηση μία έκθεση από την τελευταία επίσκεψή της στο νησί και όπως ανέφερε πλέον αυτή η έκθεση είναι στο «έλεος της Τουρκίας».

Η ομάδα του CPT, είχε μεταβεί στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία μεταξύ 20-29 Σεπτεμβρίου 2022.

«Δεν είμαστε σε θέση να λάβουμε νέα από τους πελάτες μας εδώ και δύο χρόνια. Μπορεί να μην είναι ζωντανοί. Το κράτος ισχυρίζεται ότι είναι εν ζωή, αλλά δεν εμπιστευόμαστε το κράτος. Είμαστε ανήσυχοι. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους ειδικούς σε νομικά ζητήματα», συμπλήρωσε ο Μπιλμέζ.

Η τελευταία φορά που επετράπη στον Οτσαλάν να συναντήσει τους δικηγόρους του ήταν στις 7 Αυγούστου 2019, έκτοτε έχουν υποβάλλει πάνω από 100 αιτήματα, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει.

Πάνω από 8.443 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2022 μόνο στην περιοχή του Μαρμαρά

Η επικεφαλής του İHD Κωνσταντινούπολης, Γκιουλσερέν Γιολερί, έκανε την εναρκτήρια ομιλία του συμποσίου υποστηρίζοντας ότι έχουν παρατηρηθεί 8.443 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2022 μόνο στην περιοχή του Μαρμαρά.

Ακόμα ανέφερε ότι στα κελιά παρατηρείται υπερπληθυσμός κρατουμένων. Επίσης οι φυλακισμένοι έχουν προβλήματα στην πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε είδη υγιεινής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο έξαρσης μολυσματικών ασθενειών.

πηγή

https://corfiatiko.blogspot.com/2023/03/blog-post_160.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...