Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πως η Αιθιοπία, που βρίσκεται "μια ανάσα" από την Μέκκα, δεν κατακτήθηκε ποτέ;

Πως η Αιθιοπία, που βρίσκεται "μια ανάσα" από την Μέκκα, δεν κατακτήθηκε ποτέ;
Ως γνωστόν, τον 7ο αιώνα μ.Χ. η Χριστιανική Αιθιοπία (Βασίλειο του Αξούμ) αποκόπηκε από τον Βυζαντινό/Ρωμαϊκό κόσμο ύστερα από την αστραπιαία Αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής και την εξάπλωση του Ισλάμ από το Μαρόκο εως την Ινδία.

Τους προηγούμενους αιώνες, οι Αιθίοπες έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο Βυζαντινό εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Αιγύπτου. Είχαν μάλιστα και ένα διάσημο εμπορικό λιμάνι, την Άδουλη (στη σημερινή Ερυθραία). Σε αυτό το εμπορικό λιμάνι ο Βυζαντινός εξερευνητής και έμπορος Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης ανακάλυψε μάλιστα μια επιγραφή στα Ελληνικά από τα χρόνια των Πτολεμαίων.

Η Αιθιοπία έμεινε περικυκλωμένη, για αιώνες, από Ισλαμικά κράτη έχονταν μερικές μόνο σποραδικές επαφές με την Χριστιανική Ευρώπη.

Η εκκλησία της Αιθιοπίας βρισκόταν, σε ένα βαθμό, υπό την εξουσία των πατριαρχών της Αλεξάνδρειας και οι Αιθίοπες εξακολουθούσαν να ταξιδεύουν ως προσκυνητές στην Ιερουσαλήμ. (Παραδόξως, οι Αιθίοπες μοναχοί που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ εκδιώχθηκαν από τους Σταυροφόρους και τους επανέφερε πίσω ο Σαλαντίν όταν οι Μουσουλμάνοι ανακατέλαβαν την πόλη.)

Πως κατάφερε η Αιθιοπία όντας τόσο κοντά στην Αραβική χερσόνησο να αντισταθεί στο Ισλάμ;

Οι Αιθίοπες ήταν από τα αρχαία χρόνια γνωστοί για τις πολεμικές τους δεξιότητες. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία της που είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινή και δυσπρόσιτη, οδήγησε τις απόπειρες πολλών μουσουλμανικών βασιλείων σε αποτυχία.

fun fact: Ακόμα και σήμερα οι Αιθίοπες έχουν ένα υπερεθνικό όνομα με το οποίο ταυτίζονται με το μεσαιωνικό βασίλειο τους. Χαμπέσα λέγονταν οι κάτοικοι του Βασίλειου του Αξούμ και σήμερα ο όρος είναι πανεθνικός και χρησιμοποιείται από κάποιους ως κοινή ταυτότητα για τους Αιθίοπες και τους κατοίκους της Ερυθραίας οι οποίοι κάποτε ήταν πολίτες του ίδιου κράτους. Ο όρος μπορεί να σχετίζεται με την ονομασία Αβασηγοί που χρησιμοποιεί ο Στέφανος ο Βυζάντιος τον 6ο αιώνα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...