Στην τελευταία αξιολόγησή του, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να λαμβάνει τακτικές προμήθειες ενός μικρού αριθμού "μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων επίθεσης μιας κατεύθυνσης (OWA-UAV)".
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον 71 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed εναντίον της Ουκρανίας από τις αρχές Μαρτίου.
Οι επιθέσεις αυτές ήρθαν μετά από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναπτύσσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το ανατολικό κρατίδιο Κρασνοντάρ και τη βορειοανατολική περιφέρεια Μπριάνσκ, γεγονός που της δίνει την ελευθερία να πλήξει μια ευρεία περιοχή της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα μειώνει τον χρόνο πτήσης για να πλήξει στόχους στη βόρεια Ουκρανία.
Το υπουργείο πρόσθεσε: "Είναι επίσης πιθανό να πρόκειται για μια περαιτέρω προσπάθεια να σπάσει η ουκρανική αεράμυνα".
Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι ιρανικής κατασκευής, εξαπολύοντας πλήγματα και καταστρέφοντας ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Τον Φεβρουάριο, ο Guardian ανέφερε ότι το Ιράν είχε μεταφέρει τουλάχιστον 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6 στη Μόσχα για τη σύγκρουση κατά του Κιέβου, αμέσως μετά την επίσκεψη 10μελούς ρωσικής αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο.
Η WSJ αποκάλυψε στις 5 Φεβρουαρίου ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη σκόπευαν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο στη Ρωσία το οποίο θα μπορούσε να κατασκευάσει περισσότερα από 6.000 ιρανικής σχεδίασης μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, σημειώνει το Eurasian Times.
Το εργοστάσιο δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές και τις ουκρανικές αρχές, το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed-136 που εκρήγνυνται όταν συγκρούονται με τους στόχους τους.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας για να βλάψει τις παροχές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Το Shahed-136 είναι ένα αργά κινούμενο, θορυβώδες μη επανδρωμένο αεροσκάφος με κινητήρες έλικας που είναι γενικά εύκολο να εντοπιστεί και να καταρριφθεί.
Το Shahed-136, το οποίο αναμένεται να διαθέτει νέο κινητήρα για να πετάει ταχύτερα και μακρύτερα, πιστεύεται ότι αναπτύσσεται από το Ιράν σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για την Ουκρανία και άλλες χώρες που μπορεί να γίνουν στόχοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τα Shaheds προκαλούν χάος στην Ουκρανία
Το Shahed 136 είναι καινοτόμο ως προς την πρακτικότητά του, η οποία, μαζί με τη σχεδόν απίστευτη ακρίβεια, το μεγάλο βεληνεκές και το σχετικά φθηνό κόστος, το διακρίνει από άλλα τακτικά όπλα απόστασης.
Τα συστήματα αεροηλεκτρονικής που χρησιμοποιεί το Shahed-136 βασίζονται κυρίως σε εξαρτήματα εμπορικής ποιότητας που μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν οπουδήποτε στον κόσμο.
Το Shahed-136 είναι ένα "πραγματικά επαναστατικό όπλο ακριβείας", σύμφωνα με το Royal United Services Institute (RUSI), και αποτελεί απειλή για τα δυτικά αμυντικά συστήματα και τεχνολογίες.
"Είναι λογικό ότι με την πάροδο του χρόνου θα βρεθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη μαζική αναχαίτιση και καταστροφή τους. Οι δυτικοί στρατιωτικοί τεχνολόγοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να το επιτύχουν αυτό το συντομότερο δυνατό", προστίθεται.
Αναφέρεται επίσης ότι οι Ιρανοί έχουν εκμεταλλευτεί τα κενά στους δυτικούς κανονισμούς για τις εξαγωγές, όπως η Συμφωνία Wassenaar, η οποία ρυθμίζει τις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης, και το Καθεστώς Ελέγχου Τεχνολογίας Πυραύλων, το οποίο επεδίωκε να αποτρέψει την εξαγωγή αγαθών και υλικών που σχετίζονται με UAV και πυραύλους.
Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής με ποσοστό επιτυχίας 50% έως 70%, ωστόσο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές παρά το γεγονός ότι έχουν σχετικά ασήμαντες πολεμικές κεφαλές.
Στην ομιλία του στις 21 Δεκεμβρίου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy αναγνώρισε την αποτελεσματικότητά τους, λέγοντας: ""Τα θανατηφόρα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στάλθηκαν κατά εκατοντάδες στη Ρωσία έγιναν απειλή για τις κρίσιμες υποδομές μας".
Έχει αποδειχθεί ότι είναι απίστευτα δύσκολο να αμυνθεί κανείς εναντίον του Shahed-136.
Είναι δύσκολο να εντοπιστούν από αρκετά μεγάλες αποστάσεις λόγω των χαμηλών σημάτων ραντάρ και θερμικών σημάτων και του χαμηλού ύψους τους.
Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει προηγουμένως ότι αφού τα ουκρανικά στρατεύματα κατέρριψαν επιτυχώς αρκετά UAV τύπου Shahed κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Ρώσοι άρχισαν να εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής τη νύχτα.
Η ανανέωση των ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα προκαλούσε και πάλι σημαντικά τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, αναζωπυρώνοντας την απειλή μαζικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο του Κιέβου.
www.bankingnews.gr