Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Προς εξέγερση η Γαλλία, εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους - Σε σοβαρή κατάσταση τρεις διαδηλωτές, υπό κατάρρευση ο Macron

Νέα ένταση ξέσπασε στο Sainte-Soline, κεντρο-δυτική Γαλλία, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κατασκευή μιας τεράστιας αρδευτικής δεξαμενής και ενώ σε όλη την χώρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης .
Η συλλογικότητα Bassines non merci, το περιβαλλοντικό κίνημα “Les Soulevements de la Terre και το γαλλικό συνδικάτο “Confederation paysanne” είχαν οργανώσει την διαδήλωση, στον τόπο κατασκευής της δεξαμενής, όπου έσπευσαν 3.000 αστυνομικοί, οπότε γρήγορα ξέσπασαν επεισόδια.
Νέες διαδηλώσεις σημειώνονται και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, εναντίον της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και του τρόπου που αυτή υιοθετήθηκε, χωρίς να περάσει από την Βουλή, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για την μεγάλη κινητοποίηση της 28ης Μαρτίου που έχει προκηρυχθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Συμπλοκές με την αστυνομία - Σε σοβαρή κατάσταση τρεις διαδηλωτές, ένας έχασε το μάτι του 

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών σε μεγάλη διαδήλωση στα δυτικά της χώρας, μεταδίδει το BBC.
Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Sainte-Soline για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια για μια νέα δεξαμενή νερού.
Δύο διαδηλωτές νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση Τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία νωρίτερα στην περιοχή.
Στα βίαια επεισόδια της Πέμπτης 23/03 ένας διαδηλωτής έχασε το μάτι του απο πλαστική σφαίρα της αστυνομίας και μια γυναίκα ακρωτηριάστηκε απο εκρηκτική βολίδα των οργάνων καταστολής, μεταδίδει από τη Γαλλία η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.
Συνολικά 200 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 3 σε σοβαρή κατάσταση.
Επίσης τραυματίστηκαν 28 αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν μετά από συμπλοκές που ξέσπασαν στο εργοτάξιο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Reuters.
Η αναταραχή έρχεται μετά από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Macron.
Οι πολέμιοι του έργου άρδευσης στο Sainte-Soline κοντά στο Πουατιέ, πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία το Σάββατο παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην περιοχή.
Η πορεία ξεκίνησε αργά το πρωί, με τουλάχιστον 6.000 άτομα να συμμετάσχουν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αν και οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι η ομάδα αριθμούσε 25.000.
gendarmerie.JPG
Διαμαρτύρονται για μια από τις δεξαμενές που κατασκευάζονται στο διαμέρισμα Deux-Sèvres – που αναπτύχθηκε από μια ομάδα 400 αγροτών για τη μείωση της χρήσης του νερού από το δίκτυο το καλοκαίρι.
Η περυσινή χειρότερη ξηρασία της Γαλλίας που έχει καταγραφεί ενέτεινε τις συζητήσεις για τους υδάτινους πόρους.
Οι υποστηρικτές των τεχνητών δεξαμενών λένε ότι θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση στις ελλείψεις κατά τη διάρκεια μελλοντικών ξηρών περιόδων.
Ωστόσο, οι αντίπαλοι λένε ότι το έργο ευνοεί τους μεγάλους αγροτικούς παραγωγούς για άρδευση των καλλιεργειών το καλοκαίρι και δεν θα βοηθούσε άμεσα την τοπική κοινωνία.
«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς ταυτόχρονα θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε το νερό», είπαν οι διοργανωτές, συγκεντρώνοντας το πανό «Bassines non merci» – «Όχι στις δεξαμενές, ευχαριστώ».

3_59.JPG

444.JPG
Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Sainte-Soline, ενώ αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 1.000 δυνητικά βίαιοι ακτιβιστές συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να σταματήσουν κάποιους που φέρεται να πέταξαν πυροτεχνήματα και βλήματα καθώς πλησίαζαν τον περιφραγμένο χώρο κατασκευής.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν και η αστυνομία κατέσχεσε όπλα, συμπεριλαμβανομένων μπάλες πετάνκ και μαχαίρια κρέατος. Why France's protests over the retirement age should worry Republicans - Vox
Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε: «Δεν θα ενδώσουμε ποτέ σε αυτή τη βία.
Σε μια δημοκρατία, δεν έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε βία».
Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin είπε ότι η βία που επιδεικνύεται κατά των αξιωματικών στο Sainte-Soline ήταν «ανείπωτη» και «αφόρητη».
Αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης – η κορυφαία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ηπείρου – έχει προειδοποιήσει ότι οι σποραδικές πράξεις βίας «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς πράκτορες» ή «να στερήσουν από τους ειρηνικούς διαδηλωτές το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι».
Η διαδήλωση του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2023 ακολουθεί παρόμοιες πορείες τον Οκτώβριο κατά των σχεδίων, καθώς και εκτεταμένες διαμαρτυρίες που έχουν κυριεύσει τη Γαλλία ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Macron να επιβάλει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η κατάσταση στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις ήταν πιο ήρεμη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε εγρήγορση μετά από μέρες συγκρούσεων με διαδηλωτές.
Violent French pension protests erupt as 1M demonstrate – Hartford Courant
Οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αλλά αρκετές γαλλικές πόλεις έγιναν μάρτυρες επεισοδίων βίας αυτή την εβδομάδα.
Στο Μπορντό, η είσοδος στο δημαρχείο άναψε. Στο Παρίσι εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα και άναψαν εκατοντάδες φωτιές.
Οι διαδηλωτές έχουν ενθαρρυνθεί από τη χρήση της συνταγματικής εξουσίας από την κυβέρνηση για να εμπλακεί σε μεταρρυθμίσεις χωρίς ψήφο στην Εθνοσυνέλευση.
Η κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία αναβλήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου Macron.
Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή 26 Μαρτίου  2023.
FCO update travel advice for France amid pension protests - Manchester  Evening News
Το σχόλιο Putin

Τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό κλήθηκε να σχολιάσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya-24.
O Putin χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις εσωτερική υπόθεση της Γαλλίας.
«Αυτή είναι δική τους υπόθεση.
Αποτελεί εσωτερικό θέμα της Γαλλίας», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την κατάσταση σε αυτή τη χώρα, σύμφωνα με το Tass.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...