Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Θα σοκαριστείτε από το πόσα χρήματα αποσύρονται από τις τράπεζες των ΗΠΑ και τώρα η μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία αντιμετωπίζει προβλήματα

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια είναι πολλά χρήματα. Εάν στοιβάζατε χαρτονομίσματα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το ένα πάνω στο άλλο, το σωρό θα είχε ύψος 67,9 μίλια, αλλά αν στοιβάζατε χαρτονομίσματα ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων το ένα πάνω στο άλλο, το σωρό θα ήταν 67.866 μίλια. Και αν βάλετε στη σειρά γραμμάτια ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από άκρη σε άκρη, η γραμμή των γραμμάτια δολαρίων θα ήταν ένα εκπληκτικό μήκος 96.906.656 μιλίων. Είναι μεγαλύτερη από την απόσταση από τη Γη στον Ήλιο. Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια είναι τόσο τεράστιο χρηματικό ποσό που είναι πραγματικά δύσκολο να το καταλάβουμε, αλλά όπως θα δείτε παρακάτω, τόσα χρήματα έχουν ήδη αποσυρθεί από τις «ευάλωτες» τράπεζες των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο. Ορδές μικρών και μεσαίων τραπεζών αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα, και αυτό είναι πραγματικά άσχημα νέα, επειδή αυτά τα ιδρύματα εκδίδουν τα περισσότερα από τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων και τις πιστωτικές κάρτες με τις οποίες λειτουργεί η οικονομία μας. Την άλλη μέρα, ζήτησα από τους αναγνώστες μου να «φανταστούν πώς θα μοιάζει η χώρα μας εάν το τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει και η οικονομία βυθιστεί σε ύφεση», γιατί εάν οι τράπεζές μας συνεχίσουν να καταρρέουν, εκεί ακριβώς οδηγούμαστε.

Δυστυχώς, ο πρόσφατος τραπεζικός πανικός έχει επιταχύνει πολύ τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από τις τράπεζες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 15 Μαρτίου…

Η ανάγνωση, που κυκλοφόρησε λίγο μετά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, ήρθε περίπου την ίδια στιγμή που τα νέα στοιχεία της Fed έδειξαν ότι οι πελάτες των τραπεζών άντλησαν συλλογικά 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου.

Αυτό θα είχε καλύψει την περίοδο που οι ξαφνικές αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank συγκλόνισαν τον κλάδο.

Σκεφτείτε μόνο αυτό.

Σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις εξατμίστηκαν σε μόλις μία εβδομάδα.

Και αποδεικνύεται ότι οι μικρές τράπεζες πλήττονταν περισσότερο. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγάλες τράπεζες είδαν τεράστιες εισροές …

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προήλθε από μικρές τράπεζες. Τα μεγάλα ιδρύματα είδαν τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά 67 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μικρότερες τράπεζες είδαν εκροές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό το άρθρο δεν έδωσε αριθμούς για τράπεζες μεσαίου μεγέθους, αλλά φαίνεται πιθανό ότι γνώρισαν και μεγάλες εκροές.

Συνολικά, η JPMorgan Chase μας λέει ότι οι «πιο ευάλωτες» τράπεζες σε αυτή τη χώρα έχουν «χάσει συνολικά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε καταθέσεις από πέρυσι» …

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co εκτιμούν ότι οι «πιο ευάλωτες» τράπεζες των ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν χάσει συνολικά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε καταθέσεις από πέρυσι, με τις μισές εκροές να σημειώνονται τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Αυτό είναι πραγματικά μια «τραπεζική κατάρρευση» και συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό.

Και όπως εύστοχα σημείωσε ο Bill Ackman, αν κάτι δεν γίνει, οι μικρές και μεσαίες τράπεζές μας οδηγούνται στην καταστροφή.

Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή, και η συντριπτική τους πλειονότητα χάνει γρήγορα καταθέσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες των ΗΠΑ αναγκάζονται να στραφούν στη Fed για βοήθεια με πολύ τρομακτικό ρυθμό …

Οι τράπεζες συρρέουν σε διευκολύνσεις δανεισμού έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκαν μετά τις αποτυχίες της SVB και της Signature. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι τα ιδρύματα λάμβαναν κατά μέσο όρο ημερήσια δάνεια 116,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το παράθυρο προεξόφλησης της κεντρικής τράπεζας, το υψηλότερο από την οικονομική κρίση, και έχουν λάβει 53,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Χρηματοδότησης Τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη έχει πάρει άλλη μια πολύ ανησυχητική τροπή.

Την Παρασκευή, οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν λόγω της νέας ανησυχίας για τη σταθερότητα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας…

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν την Παρασκευή μετά την εκτίναξη των ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθούν να υφίστανται.

Η μετοχή της Φρανκφούρτης υποχώρησε 14% σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά περιόρισε τις απώλειες για να κλείσει 8,6% χαμηλότερα το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι μετοχές του γερμανικού δανειστή που είναι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν χάσει πλέον περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η Credit Suisse ή η Deutsche Bank θα καταλήξουν να πάνε πρώτα.

Φυσικά οι πολιτικοί συνεχίζουν να μας λένε ότι όλα είναι μια χαρά.

Στην πραγματικότητα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιμένει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» …

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank.

«Είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση περιγράφοντας το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ως «ανθεκτικό, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μια φορά κι έναν καιρό μας είπαν ότι η Lehman Brothers θα ήταν μια χαρά.

Και νωρίτερα αυτό το μήνα μας είπαν ότι η Silicon Valley Bank θα ήταν μια χαρά.

Αλλά δεν είναι μόνο μερικές απομονωμένες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτές τις μέρες.

Αυτήν τη στιγμή ολόκληρο το σύστημα διαλύεται και ο Steve Quayle προειδοποιεί ότι τα πράγματα «θα ξεκινήσουν πραγματικά τον Απρίλιο» …

Η λέξη κατάρρευση είναι μια μεγάλη λέξη και η άλλη λέξη που συνοδεύει την κατάρρευση είναι η συμφορά. Με την κατάρρευση και την καταστροφή να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι άνθρωποι σκέφτονται, καλά, εφόσον δεν με αγγίζει, θα είμαι εντάξει ή θα πεθάνω και τα παιδιά μου θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Τι εγωιστικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τους βιβλικούς καιρούς που ζούμε. Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με αυτήν την τραπεζική κατάσταση που θα ξεκινήσει πραγματικά σε υψηλό βαθμό τον Απρίλιο.

Μπορεί να μην έχετε πολλή συμπάθεια για τις τράπεζες και το καταλαβαίνω.

Αλλά τι πρόκειται να συμβεί στην οικονομία μας όταν η ροή των στεγαστικών δανείων, των δανείων αυτοκινήτων και των πιστωτικών καρτών είναι πολύ περιορισμένη;

Η χώρα μας καταστρέφεται ήδη σαν κοστούμι των 20 δολαρίων και οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμα σχετικά σταθερές.

Τι θα συμβεί λοιπόν όταν πέσουμε σε μια πολύ βαθιά οικονομική ύφεση;

Αυτές είναι τόσο επικίνδυνες στιγμές, και θα γίνουν πιο δύσκολες τους επόμενους μήνες.

theeconomiccollapseblog.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ THE ECONOMIC COLLAPSE BLOG : Corfiatiko.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...