Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ψηφιακή ταυτότητα: ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ από όσο νομίζετε

Μητσοτάκης και Πιερρακάκης φέρνουν τον όλεθρο…

Υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την ύπαρξη μιας αποδεκτής και αναγνωρισμένης ταυτότητας, λένε Μητσοτάκης και Πιερρακάκης! Η κυβέρνηση δεν μπορούσε τόσο καιρό να φτιάξει τον σιδηρόδρομο, θέλει να κάνει τους Έλληνες ψηφιακούς!

Όπως μας λένε, η έννοια της ψηφιακής ταυτότητας επιδιώκεται σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία. Από τα αεροδρόμια μέχρι τα συστήματα μητρώων υγείας, οι τεχνολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με… καλές προθέσεις, όπως λένε, ψηφιοποιούν τις ταυτότητές μας, κάνοντας την σύγχρονη ζωή πιο αποτελεσματική και βελτιωμένη.

Είναι όμως έτσι; Πόσο επικίνδυνη θα μπορούσε να είναι μια ψηφιακή ταυτότητα;

Ας δούμε τι έχει πει σε παλιό του άρθρο ο Brett Solomon, εκτελεστικός διευθυντής της Access Now , μιας ΜΚΟ που φέρεται να υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα των χρηστών που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο. Είναι ο ιδρυτής του RightsCon , ενός ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή:

Οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να ψηφιοποιήσουν τους πολίτες τους σε μια προσπάθεια να καθολικοποιήσουν τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ οι τραπεζικές, ταξιδιωτικές και ασφαλιστικές βιομηχανίες στοχεύουν στην δημιουργία πιο απρόσκοπτων διαδικασιών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την αποτελεσματικότητα και το μερίδιο αγοράς. Σε μέρη όπως η Συρία και η Ιορδανία, οι πρόσφυγες συχνά εκτοπίζονται χωρίς ταυτότητα. Δίνοντάς τους αποδείξεις για το ποιοι είναι μπορεί να βελτιώσει την εγκατάσταση, την οικονομική ασφάλεια και τις προοπτικές εργασίας τους σε ξένες χώρες.

Όμως, ως κάποιος που έχει παρακολουθήσει τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας για τις ανθρώπινες ελευθερίες τα τελευταία δέκα χρόνια, είμαι πεπεισμένος ότι η ψηφιακή ταυτότητα ενέχει έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για τις ανθρώπινες ελευθερίες από οποιαδήποτε τεχνολογία που έχουμε συναντήσει. Ακόμη χειρότερα, οδηγούμαστε προς ένα μέλλον όπου οι νέες τεχνολογίες θα συγκλίνουν για να κάνουν αυτόν τον κίνδυνο πολύ πιο σοβαρό.

Για αρχή, αναπτύσσουμε σχεδόν τέλεια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και άλλα αναγνωριστικά, από το ανθρώπινο βάδισμα μέχρι την αναπνοή και την ίριδα. Οι βιομετρικές βάσεις δεδομένων δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά τα μεμονωμένα αναγνωριστικά να είναι κεντρικά, ανασφαλή και αδιαφανή. Έπειτα, υπάρχει η δυνατότητα για γεωεντοπισμό των αναγνωριστικών —δηλαδή, την παρακολούθηση του ψηφιακού «εσείς»—σε πραγματικό χρόνο. Μια συνεχής τροφοδοσία μη ασφαλών δεδομένων από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορεί κάλλιστα να συνδέσει εσάς (και την ταυτότητά σας) με άλλες ταυτότητες και κόμβους στο δίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Επιπλέον, συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση χρησιμοποιούνται για την λήψη αποφάσεων με βάση την ταυτότητά μας. Αυτά τα συστήματα συχνά βασίζονται σε δεδομένα που μπορούν να ενισχύσουν την προκατάληψη και τις διακρίσεις και χρησιμοποιούνται χωρίς επαρκή διαφάνεια ή ανθρώπινη αναθεώρηση. Τελικά, τα συστήματα κοινωνικής πίστωσης , όπως αυτά που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Κίνα, θα βασίζονται στην ψηφιακή ταυτότητα, επιτρέποντας ή απενεργοποιώντας την πλήρη και δωρεάν συμμετοχή μας στην κοινωνία.

Αναπτύσσοντας αυτές τις τεχνολογίες παράλληλα με συστήματα ψηφιακής ταυτότητας, δεν καθιερώνουμε απλώς μια ταυτότητα για πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Τα ψηφιακά αναγνωριστικά θα καταστούν απαραίτητα για να λειτουργήσουν σε έναν συνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο (σ.σ. Εκεί όπου στόχος είναι να υπάρχει πρόσβαση στις πιο κρυφές σκέψεις των ανθρώπων και να εμφυτεύονται εντολές στον εγκέφαλο! Ό,τι διαβάζει το μυαλό μας μπορεί παράλληλα να γράφει σε αυτό). Αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των αυταρχικών καθεστώτων. Ήδη, εργάζονται για την διάσπαση του διαδικτύου, την συλλογή και τον εντοπισμό δεδομένων και την επιβολή καθεστώτων επιτήρησης και ελέγχου. Τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας, όπως αναπτύσσονται σήμερα, είναι ώριμα για εκμετάλλευση και κατάχρηση, εις βάρος των ελευθεριών (σ.σ. Ως εκ τούτου όλοι αυτοί που είναι υπέρ των ανθρώπινων… ελευθεριών, θα ζητήσουν… διαβεβαιώσεις για το λεγόμενο «χάραγμα». Μια παγκόσμια εξουσία τότε θα εγγυηθεί πως όλα θα είναι ασφαλισμένα! ΘΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ;

 

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...