Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας

Kαθώς όλο και πιο πολλοί πλήρως εμβολιασθέντες πολίτες καταλήγουν στην εντατική με πιο πρόσφατο παράδειγμα 50χρονο εργοστασιάρχη της βορείου Ελλάδος ο οποίος παρότι είχε εμβολιαστεί πλήρως δίνει μάχη ζωής, στο Ισραήλ η κριτική στη κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επιθετική από τα ισραηλινά ΜΜΕ ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει στο μικροσκόπιο και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

By Team

Όμως ένα φαινόμενο δεν περνάει απαρατήρητο: Oι υπερορθόδοξες κοινότητες στο Ισραήλ που έχουν τα πιο μικρά ποσοστά εμβολιασμού μοιάζουν να παίρνουν μία (πρόσκαιρη;) ρεβάνς μετά τις επικρίσεις που δέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα τόσο στη χώρα τους όσο και στη Νέα Υόρκη μια και τα ΜΜΕ κατηγορούσαν τις γειτονιές και τις συγκεντρώσεις τους σαν υπερμεταδότες του ιού.

Κι αυτό γιατί είχαν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Κι ενώ στο γενικό πληθυσμό του Ισραήλ παρατηρείται μία ανεξήγητη- για εμβολιασθέντες- έκρηξη κρουσμάτων τα ποσοστά στις υπερορθόδοξες συνοικίες είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Η υπερορθόδοξη κοινότητα κοιτάζει με ικανοποίηση τα στοιχεία νοσηρότητας, τα οποία τοποθετούν τον τομέα στο κάτω μέρος του εθνικού πίνακα λόγω του χαμηλού αριθμού των κρουσμάτων. Εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και να εξηγήσουν τους χαμηλούς αριθμούς – και προσεύχονται ως επί το πλείστον να περάσουν τις διακοπές «μεταξύ των εποχών» με ειρήνη.

“Πολλοί άνθρωποι στην υπερορθόδοξη κοινωνία αναρρώνουν ή εμβολιάζονται”, εξηγεί ο Δρ Menachem Bitan, ιατρικός διευθυντής της Περιφέρειας Ιερουσαλήμ στο Ηνωμένο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Επιπλέον, επειδή το ποσοστό των ασθενών στην υπερ-Ορθόδοξη κοινωνία ήταν υψηλότερο τότε, τώρα το ποσοστό ανάκαμψης σε αυτήν την κοινωνία είναι υψηλότερο – και επομένως το ποσοστό των ατόμων που έχουν φυσική προστασία είναι υψηλότερο. ”
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, την περασμένη Πέμπτη μόνο το 3% όλων των επαληθευμένων κρουσμάτων προέρχεται από την υπερ-Ορθόδοξη κοινωνία, σε σύγκριση με το 91% από τον γενικό τομέα. Η διαφορά είναι χαώδης!  Το ποσοστό των μαθητών είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλό – και μόνο το 4% όλων αυτών των δειγμάτων εκείνη την ημέρα προέρχονταν από υπερ-Ορθόδοξη κοινότητα.

Ο Ephraim Rosenstein, διευθυντής του υπερορθόδοξου Τομέα στις Υπηρεσίες Υγείας Leumit, υπογραμμίζει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναρρώνουν στον κλάδο. Υπήρχαν πολλοί ασθενείς, τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Επομένως, βλέπουμε λιγότερους ασθενείς. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι από τον γενικό τομέα.

Αυτό που συμβαίνει στην υπερορθόδοξη κοινότητα θα πρέπει να τους βοηθήσει να εξάγουν τα σωστά συμπεράσματα.

Το τοπικό συμβούλιο Kiryat Ya’arim (Telez-Stone) είναι ένα από τα μέρη που συμβολίζουν περισσότερο την αναστροφή της τάσης. Πριν από λιγότερο από μισό χρόνο, η μικρή υπερ-Ορθόδοξη κοινότητα στα βουνά της Ιερουσαλήμ έγινε πρωτοσέλιδο όταν κατέκτησε την κορυφή της λίστας των κόκκινων κρουσμάτων και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας ασθενής.

Ως συμπληρωματικό μέτρο, το συμβούλιο διοργάνωσε δραστηριότητες για τους κατοίκους για τις μέρες των διακοπών όπως μελέτη της Τορά.
“Επενδύσαμε εκατοντάδες χιλιάδες σέκελ για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μην βγαίνουν – όχι από τη χώρα ούτε ακόμη και από την κοινότητα”, δηλώνει ο Ravitz «Έχουμε συνηθίσει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να μην αναμιγνυόμαστε με άλλους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη απόκλιση μεταξύ των πληθυσμών».

πηγή κουρδιστό πορτοκάλι

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...