Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Δ.Κούβελας: «Είτε εμβολιαστείτε είτε όχι όλοι θα κολλήσετε τον ιό - Η επιδημία δεν αντιμετωπίζεται με εμβόλια»

«Για ποιον λόγο δίνουμε ένα προϊόν για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του σε παιδιά;»

O Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, μίλησε με σφοδρότητα κατά των μαζικών εμβολιασμών, καθώς όπως είπε δεν πρόκειται να κτιστεί κανένα τείχος ανοσίας με αυτό τον τρόπο. 

Ο καθηγητής τόνισε πως «είτε εμβολιαστείτε είτε όχι, όλοι θα κολλήσετε και θα μεταδώσετε τον ιό», ενώ πρόσθεσε πως «δείτε τι συμβαίνει και στο Ισραήλ. Οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Άλλωστε δεν είναι κάτι που το λέω εγώ. Το λένε οι ίδιες οι εταιρείες».

Ερωτηθείς για την προσπάθεια αυτή που γίνεται στη χώρα μας να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για να μπορέσει να χτιστεί τείχος ανοσίας απέναντι στον Covid-19 και στις μεταλλάξεις, ο Έλληνας επιστήμονας εκθέτει επιχειρήματα και καταλήγοντας είναι σαφής: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τείχος ανοσίας».

«Η Εκκλησία δεν πρέπει να παίζει παιχνίδια με τους εμβολιασμούς»

Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «εδώ είναι το εμβόλιο, εκεί είναι ο τάφος, διάλεξε και πάρε», ο Δημήτρης Κούβελας επισημαίνει μιλώντας στο «Ζούγκλα»: «Η Εκκλησία δεν θα πρέπει να παίζει τέτοιο παιχνίδι. Κακώς ασχολήθηκε με το θέμα τον εμβολιασμών. Αυτές οι δηλώσεις ακούγονται ως απειλή».

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν με ανησυχεί»

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα και για τις αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, αλλά και για την έκκληση του υπουργού Υγείας προκειμένου ο κόσμος να εμβολιαστεί, ο καθηγητής ισχυρίζεται πως οι μεταλλάξεις δεν τον ανησυχούν.

«Οι απόψεις του υπουργού Υγείας δεν είναι αντικειμενικές»

«Κατ΄ αρχάς δεν έχουμε ακόμη δεδομένα ότι η παραλλαγή Δέλτα επικρατεί στη χώρα. Αυτό που λέει ο υπουργός πως εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με τη μετάλλαξη, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο δεν είναι αντικειμενικό. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια. Θα μας απασχολούσε μια μετάλλαξη η οποία θα άλλαζε τα συμπτώματα στον ασθενή. Η Δέλτα εμφανίζει μεγάλη διασπορά αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρα. Οι μεταλλάξεις γενικά είναι μια παράμετρος στην πανδημία, αλλά με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας» λέει.

«Για ποιον λόγo δίνουν στα παιδιά ένα σκεύασμα για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά του;»

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς παιδιών, εφήβων και εγκύων, ο Δημήτρης Κούβελας επισημαίνει: «Στις μικρές ηλικίες από τη διεθνή βιβλιογραφία βλέπω ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα από Covid είναι μηδέν. Για ποιον λόγο λοιπόν να δώσω ένα προϊόν για το οποίο δεν είμαι σίγουρος ούτε για την ασφάλεια αλλά ούτε και για τη δραστικότητά του σε μια ηλικιακή ομάδα των οποίων το προσδόκιμο είναι άλλα 70-75 χρόνια; Εάν τους κάνει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια και τους μειώσει το προσδόκιμο ζωής ποιος θα ευθύνεται; Σε ποιον θα απολογηθώ και τι θα πω; Έτσι, λοιπόν, ακολουθούμε αυτά που λέει η επιστήμη. Και η επιστήμη λέει πως δεν δίνω φάρμακα χωρίς άμεση ωφέλεια σε παιδιά και εγκύους. Προστατεύω δηλαδή τα έμβρυα, τις νέες γυναίκες και τα νέα παιδιά, που είναι η βασική πνοή του Έθνους. Η πλατφόρμα 12-15 ετών καλώς ανοίγει, διότι σίγουρα μέσα στα χιλιάδες αυτά παιδιά υπάρχουν και κάποια -ελάχιστα βέβαια- που όντως κινδυνεύουν από τον ιό αφού μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα, χρόνια νοσήματα. Κάποια από αυτά ίσως να πρέπει να εμβολιαστούν».

«Ας προσέχουν τι λένε οι παιδίατροι που βγαίνουν στα κανάλια»

Σχετικά με παιδιάτρους που προτρέπουν τους γονείς να εμβολιαστούν τα παιδιά άμεσα απαντά: «Συμβουλεύω να ξαναδιαβάσουν τα βιβλία τους αυτοί οι παιδίατροι. Κανονικά οι παιδίατροι δεν πρέπει να δίνουν αβέρτα φάρμακα. Αυτές οι δηλώσεις γίνονται από συγκεκριμένους παιδιάτρους που βγαίνουν στα κανάλια. Ο μέσος παιδίατρος ακολουθεί τη συντηρητική άποψη στα φάρμακα».

«Για ποιον λόγο να επιβαρύνουμε τους νέους με εμβολιασμούς;»

Σε ερωτήσεις που αφορούν σε τυχόν παρενέργειες των σκευασμάτων -τωρινές και μελλοντικές-, ο καθηγητής μεταξύ άλλων δίνει εξηγήσεις και καταλήγει: «Για το εάν υπάρχουν μελλοντικές παρενέργειες δεν μπορώ να το ξέρω. Για αυτές που γνωρίζουμε σίγουρα είναι η θρόμβωση, η βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων, οι φλεγμονές στην καρδιά και η αυξημένη θρόμβωση στα αιμοπετάλια. Κι εδώ σας ρωτώ, για ποιον λόγο να επιβαρυνθεί ο νέος πληθυσμός με τέτοιες παρενέργειες;».

Όσον αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, τονίζει πως «δεν υπάρχουν μελέτες για την τρίτη δόση και μέχρι να υπάρξουν δεν τη συστήνω».

«Η επιδημία δεν αντιμετωπίζεται με εμβόλια και lockdown»

«Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας και όχι οι εμβολιασμοί και τα lockdown. Αυτό που κάνουμε στη χώρα είναι λάθος. Χρειάζεται περίθαλψη στο σπίτι. Εμείς αντί να δημιουργούμε προστασία, δημιουργούμε υπερμετάδοση» καταλήγει ο κ. Κούβελας.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...