Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Το «βασιλικό» φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση


Ο καρπός του σύκου είναι σφαιρικός ή αχλαδόμορφος, ενώ ο φλοιός του έχει διάφορες αποχρώσεις (κίτρινο, πράσινο, σκούρο μοβ). Η σάρκα τους είναι μαλακή και γλυκιά ενώ το χρώμα της μπορεί να είναι από ανοιχτό ροζ έως σκούρο κόκκινο. Από τις γνωστότερες ποικιλίες σύκων είναι τα λεγόμενα «βασιλικά». Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις υπόλοιπες ποικιλίες, ο φλοιός τους είναι πράσινος με μοβ ραβδώσεις, η σάρκα τους είναι κόκκινη και ωριμάζουν τον Αύγουστο. Γενικότερα, τα σύκα είναι ώριμα όταν ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας στην οποία ανήκουν.
Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
Τα σύκα, όπως προαναφέρθηκε, περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο, έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Σήμερα δυστυχώς η πλειονότητα δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά αντιθέτως καταναλώνει τρόφιμα με υψηλά ποσοστά νατρίου, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο συνδυασμός χαμηλής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο με την παράλληλη υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.
Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...