Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Οργισμένος ο Ερντογάν. Νέα ένταση προ των πυλών

Έξαλλος ο γενίτσαρος μετά τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου – Εγκλωβισμένος και χωρίς συμμάχους γίνεται πιο επικίνδυνος – Πανέτοιμη η Αθήνα να αντιμετωπίσει κάθε του κίνηση στρατιωτικά 


Αυτό που φοβόταν εδώ και καιρό η τουρκική διπλωματία, έγινε χθες πραγματικότητα.
Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών αλλάζει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και ακυρώνει επί της ουσίας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Είναι δεδομένο πως μετά από αυτή την εξέλιξη ο «σουλτάνος» νοιώθει «τραυματισμένος» τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό της χώρας του.

Η αντιπολίτευση τού ασκεί δριμεία κριτική για τους χειρισμούς του, η διεθνής κοινότητα δεν τον θεωρεί αξιόπιστο σύμμαχο και ο τουρκικός λαός δείχνει να μην «τσιμπάει» πια στις επικοινωνιακές φιέστες και στα νέο-οθωμανικά όνειρα. Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που ο Ερντογάν δεν μπορεί να ανεχθεί, είναι το αίσθημα της «ήττας» ή της λειτουργίας υπό πίεση.

Το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως όταν «ζορίζεται» αντιδρά παρορμητικά, χωρίς να ζυγίσει τις επιπτώσεις.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ερντογάν;
Είναι δεδομένο πως η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι πρώτες αντιδράσεις του καθεστώτος μετά τις υπογραφές μεταξύ Αθήνας και Καΐρου επιβεβαίωσαν τον εκνευρισμό της τουρκικής ηγεσίας, με το ΥΠΕΞ τους να δηλώνει πως η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και πως η συμφωνία είναι ως μη γενόμενη.
Παράλληλα, η έκδοση NAVTEX λίγες ώρες αφότου είχαν δώσει τα χέρια Δένδιας και Σούκρι, για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με πραγματικά πυρά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, αποδεικνύει πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί και μάλιστα σύντομα και τότε είναι που θα ξεσπάσει μείζονα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η ακύρωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το λιγότερο που θα πράξει, ενώ εκτιμάται πως θα δούμε σύντομα την έξοδο του Oruc Reis από την Αττάλεια με προορισμό τα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου για οριοθέτηση ΑΟΖ δεν αφήνουν αδιάφορες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τα γεγονότα και αναλύουν ήδη τις τουρκικές αντιδράσεις. Ήδη το καθεστώς Ερντογάν, τόσο μέσω των δηλώσεων του «σουλτάνου» όσο και των υπουργών του άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση με τη γνωστή της πλέον μέθοδο της «διπλωματίας των κανονιοφόρων».

Μόνο που η Αθήνα αυτή τη φορά δεν είναι απλά καλά προετοιμασμένη, είναι πανέτοιμη επιχειρησιακά για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης και επιφυλακής και θα παραμείνουν έτσι όσο το απαιτούν οι συνθήκες, με στόχο να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία.
Τα ελληνικά πλοία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στα σημεία – «κλειδιά» του Αιγαίου, διατηρούν αυξημένη εγρήγορση για την περίπτωση που χρειαστεί ο άμεσος απόπλους τους, ενώ τα πλοία που βρίσκονται ήδη σε νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι έτοιμα να… γεμίσουν και πάλι τα ραντάρ των Τούρκων.
Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, σε όλο το Αρχιπέλαγος, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο υπάρχουν πλοία επιφανείας του ελληνικού Στόλου, ικανά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ενέργεια. Παράλληλα, οι «αόρατοι κυνηγοί» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια, επιτηρούν σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, ελέγχοντας κάθε κίνηση των Τούρκων.
Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η κατάσταση συναγερμού θα λέγαμε πως είναι σε μόνιμη βάση. Ο ρόλος που έπαιξαν τα «γεράκια» του Αιγαίου στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση ήταν καθοριστικός, μιας και σε ελάχιστα λεπτά τέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα και βρέθηκαν να κυνηγούν τουρκικά μαχητικά πάνω από το Καστελόριζο, την ώρα που ο τουρκικός στόλος έβγαινε μαζικά από τους ναυστάθμους.
Το ηθικό των πιλότων μας είναι στα ύψη, αφού για μια ακόμα φορά απέδειξαν πως είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο Αιγαίο.
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας παραμείνει και ο Στρατός Ξηράς, με τα νησιά του Αιγαίου να είναι «φορτωμένα» οπλισμό και πυρομαχικά, τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων να «κλειδώνουν» τις βραχονησίδες του Αρχιπελάγους και τα στελέχη να εκπαιδεύονται καθημερινά για τη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη. Διαθέτει πανίσχυρες και ετοιμοπόλεμες Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να απαντήσει στρατιωτικά σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Το βέβαιο είναι πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ηρεμήσει. Είναι βέβαιο πως θα επανέλθει γιατί θέλει μερίδιο από την ενεργειακή πίτα της Μεσογείου και θα το διεκδικήσει με κάθε τίμημα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία οφείλουν να είναι προετοιμασμένες και οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμοπόλεμες, όπως απέδειξαν στις δύο πρόσφατες κρίσεις σε Έβρο και Καστελόριζο.

πηγη
https://national-pride.org 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...