Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Ο πρώτος εξωτερικός αερόσακος

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της παθητικής ασφάλειας κάνει η γνωστή εταιρεία ZF. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, η γερμανική φίρμα παρουσιάζει τον πρώτο αερόσακο που μπορεί να τοποθετηθεί στο εξωτερικό πλαϊνό τμήμα του αυτοκίνητου.


Με βάση τα στοιχεία, οι πλευρικές συγκρούσεις είναι από τις πιο επικίνδυνες καθώς σε αυτές οφείλονται πάνω από 700 θάνατοι το χρόνο στους δρόμους της Γερμανίας.

Μειώνει την σοβαρότητα των τραυματισμών
Έτσι, λοιπόν, με τη χρήση αυτού του αερόσακου, η σοβαρότητα των τραυματισμών των επιβαινόντων μπορεί να μειωθεί έως και 40%. Ο εξωτερικός αερόσακος της ZF λειτουργεί επί της ουσίας ενεργητικά και όχι παθητικά και αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται όταν το σύστημα αντιληφθεί ότι η επίκειται πλευρική σύγκρουση και πριν το όχημα που πλησιάζει ακουμπήσει τις πόρτες του αυτοκινήτου. Αυτό δίνει στο σύστημα ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό παράθυρο για να «αποφασίσει» και να πυροδοτήσει τον αερόσακο περίπου 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου σύμφωνα με την ZF, όσο περίπου χρειαζόμαστε για να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας.

Η σωστή λειτουργία του συστήματος επιτυγχάνεται μέσω αλγόριθμου που έχει αναπτύξει η γερμανική εταιρία, ο οποίος αξιοποιεί τα «μάτια» του αυτοκινήτου (radar, lidar και κάμερες). Το αποτέλεσμα της χρήσης του αερόσακου, που έχει όγκο 280 έως 400 λίτρα ανάλογα με το αυτοκίνητο, μειώνει την «διείσδυση» του οχήματος που συγκρούεται στα πλευρά του αυτοκινήτου έως και 30% σε σχέση αφήνοντας έτσι πολύ περισσότερο ζωτικό χώρο στους επιβαίνοντες. Μένει να δούμε αν η εν λόγω εφαρμογή θα περάσει στην παραγωγή μέσω των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...