Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι εδώ στο Αγιον Όρος αισθάνονται στις ακολουθίες ποιο κατανυκτικά

ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ...


Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι εδώ στο Αγιον Όρος αισθάνονται στις ακολουθίες ποιο κατανυκτικά και τις νοιώθουν καλύτερα από ότι στις ενορίες τους. Λένε ότι έχει πολύ φασαρία ή ότι προκαλούν η γυναίκες με το ντύσιμο τους μερικές φορές ή κουτσομπολεύουν και τους αποσπά από την προσευχή ο παπάς τους κοίταξε κάπως, ο ψάλτης έτσι, ο καντηλανάφτης αλλιώς, ο επίτροπος με το δίσκο, έχει πολλά φώτα, έχει λίγα φώτα, δεν έχει ζέστη το χειμώνα, δεν έχει ερκοντίσιον το καλοκαίρι και τελικά δεν μπορούν να προσευχηθούν.

Μια ημέρα ήρθε ένας γνωστός μου και μου είπε, πάτερ, μου συνέβη κάτι θαυμάσιο, έχω ένα κρεοπωλείο και σε κάποια στιγμή είχα χρέος 3000€ και έπρεπε την επομένη ημέρα να τα έχω δώσει, στο ταμείο είχα 100€ μέχρι το βραδύ της προηγούμενης ημέρας. Κλείνω το μαγαζί και πηγαίνοντας για το σπίτι περνώ από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και βλέπω να έχει αγρυπνία.
Μπαίνω μέσα πηγαίνω σε μια άκρη περνώ το κομποσχοινακι μου κλείνω τα μάτια μου και προσεύχομαι να με βοηθήσει ο θεός να βρω τα χρήματα μέχρι αύριο στης 14.00 μμ. Μου λέει, δεν κατάλαβα ποτέ πέρασε η ώρα και τέλειωσε η αγρυπνία. Την άλλη ημέρα πήγα στο μαγαζί και κάποιοι που μου χρεωστούσαν χρήματα μου τα έφεραν κάποιοι μου έκαναν μεγάλες παραγγελίες και το μεσημέρι στης 14.00μμ είχα στο ταμείο 3000€. Παρέδωσα τα χρήματα και πήγα στην εκκλησία να ευχαριστήσω το θεό. Τον ρωταω, καλά πως μπόρεσες να προσευχηθείς με τόσο κόσμο με τόσα φώτα κ.λπ. Και μου λέει, πάτερ δεν αισθάνθηκα την παρουσία των ανθρώπων, ούτε με ενόχλησαν τα φώτα, ούτε αντιλήφτηκα κάτι που να με αποσπάσει από την προσευχή μου. Εγώ πιστεύω, αυτοί που μου λένε ότι εδω στο Αγιον Όρος αισθάνονται κατάνυξη και τα λοιπα, αυτοί ασχολούνται με τους άλλους και δεν φταίνε οι άλλοι που δεν παρακολουθουν την λειτουργία.

πηγή

3 σχόλια:

 1. Συμφωνω και αυτή πρέπει να είναι η ουσία...η βιωματική σχέση με τον Χριστό,ανεξάρτητα από χώρο και τόπο...Όμως γι'αυτό ιδρύθηκε ο μοναχισμός και το αναχωρητικο όλο καθεστώς ανά τους αιώνες.
  Άλλωστε κι ο Ιησούς αναχωρούσε προτού καν ξημερώσει και προσευχόταν τω Θεώ και Πατρί.
  Επειδή καγω τις δεκάδες φορές που βρέθηκα σε αγιορείτικο καθολικό αδυνατω να τις συγκρίνω ποιοτικά με τους κοσμικούς ιερούς ναούς...
  Μια αγιορείτικη ακολουθία ή λειτουργία ισοδυναμεί με εκατοντάδες μέσα σε κοσμικούς ναούς...Φαίνεται υπερβολικό,αλλά αυτό αποκαλύπτεται βιωματικά στον κάθε άνθρωπο.
  Ο άνθρωπος του άρθρου βρισκόταν σε οριακή ανάγκη,γι'αυτό θεία χάριτι,
  συνετελέσθη και το θαύμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΟΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ. ΚΙ ΑΚΟΥΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΠΑΡΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ειχα την ευλογια να βρεθω ΣΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ περιπου 11 ωρες λειτουργια μαζι με ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΑΡΚΕΛΟΥ..ΜΕ 2 ΜΟΝΟ ωρες υπνο ημουνα.ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ
  ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ ητανε ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΤΑΒΑΣ ΕΙΣ ΓΗΝ..ΗΤΑΝΕ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ξεπερνουσε τα ορια της απλης ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ..ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ.φυσικα μετα ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΣΕΡΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ που και εκει ειχα την τιμη να ΠΑΡΑΒΡΕΘΩ ΣΕ ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ ΕΝΟΣ δοκιμου..ολες οι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ καλες αλλα ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...