Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Yaşar Yakiş: Η Τουρκία διάγει μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, το 1912

 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, μιλώντας στην εκπομπή «Ματιά στην Τουρκία», αξιολόγησε την κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ελλάδα,

την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Μεσογείου, για την κατανομή των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Γιακίς παρομοίασε την κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία, με εκείνη του 1912, όταν ξέσπασε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος.

Ο Γιακίς είπε τα εξής σε τίτλους:

«Η Τουρκία έχει πολλά συσσωρευμένα προβλήματα. Και είναι ατυχές για την Τουρκία να ξεσπάσει αυτή η κρίση, στην κατάσταση που είναι η χώρα. Στην πραγματικότητα, η πηγή της έντασης είναι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας. Και αυτό ήλθε να προστεθεί σε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν ήδη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο.
»Η Τουρκία έχει μείνει μόνη της. Η Γαλλία παίρνει τη θέση της ελληνικής πλευράς. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, θέλει να κοιτάξει το θέμα λίγο βαθύτερα.
»Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έχει ως στόχο να χαλάσει το διάδρομο της Αν. Μεσογείου που δημιούργησε η Τουρκία.

»Όπως και να το δει κανείς, εγώ μελετώντας την κατάσταση, φέρνω μπροστά μου εικόνες από τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, που έγινε πριν από 110 χρόνια. Τότε η Τουρκία είχε απέναντί της τους πάντες. Και όταν χάσαμε τον Βαλκανικό Πόλεμο, χάσαμε τα εδάφη της βόρειας Ελλάδας, των Σκοπίων, και το μεγαλύτερο μέρος της Βουλγαρίας. Αιτία ήταν η ανάμιξη του στρατού στην πολιτική, η δημιουργία δύο πόλων στο στρατό, η διαίρεση του λαού σε δύο μέτωπα. Σε μια τέτοια κατάσταση ήμασταν, όταν ήλθε η ήττα των Βαλκανίων. Ο βουλγαρικός στρατός προέλασε μέχρι τα προάστια της Κωνσταντινούπολης, στο σημερινό Yeşilköy (Άγιος Στέφανος).

»Είμαστε σε μια κατάσταση που βρίσκεται πολύ κοντά σ’ εκείνην του 1912, πριν από 110 χρόνια. Είμαστε με όλες τις χώρες σε διαμάχη, η κοινωνία στην Τουρκία χωρισμένη στα δύο, και δεν κυβερνούν τη χώρα [σ.τ.μ.: ούτε διοικούν το στρατό] έμπειροι και ικανοί ηγέτες».

Αυτά λέει ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για τη χώρα του, που μας κάνει αυτά που μας κάνει τις τελευταίες δραματικές ημέρες στην Αν. Μεσόγειο.\

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...