Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

Θεία Λειτουργία με κλειστές πόρτες απαγορεύεται από τους Ιερούς κανόνες

Σεβαστοί πατέρες και αδερφοί, μέσα στο χαλασμό των ημερών μας, έχω να καταθέσω τις
ταπεινές μου σκέψεις, ως απόρροια των στοχασμών μου.

1) Ο όρος “κατ’ είκον εκκλησία” δεν υφίσταται ούτε στους ιερούς κανόνες, ούτε στο πηδάλιο ούτε στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας. Ο όρος βρίσκεται εν χρήση στην αρχαία Εκκλησία στα χρόνια των φρικτών διωγμών.Τότε η Εκκλησία ήταν διωκόμενη και όχι ελευθέρα.
2) Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πολλές φορές τον όρο “κατ’ οίκον Εκκλησία”. Βέβαια ο Απ. Παύλος στέλνει χαιρετισμούς στους συνεργάτες του ( Κόρ.Α 16,19 και Κολ. 4,15) και στην “κατ’ οίκον Εκκλησία ” τους γιατί οι χριστιανοί συναθροίζονταν σε σπίτια (ευκτήριοι οίκοι ή αλλιώς “κατ’οίκον Εκκλησία”) Η “κατ’ οίκον Εκκλησία” τότε ήταν συνδεδεμένη με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Ο αρχιεπίσκοπος προτρέπει στην “κατ’οίκον Εκκλησία”, χωρίς να επιτρέπει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Άρα “Εκκλησία κατ’οίκον” δεν υφίσταται.Ο όρος είναι αδόκιμος και παραπλανητικός.
3) Θεία Λειτουργία με κλειστές πόρτες απαγορεύεται από τους Ιερούς κανόνες και από αυτή την ιδρυτική θεμελίωση της Εκκλησίας από τον ίδιο τον Κύριο και από τους Αποστόλους. Εκκλησία με απαγορευμένη συνάθροιση δεν υφίσταται.Διότι Εκκλησία είναι η συνάθροιση εν Χριστώ με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.Έχοντας υπ’όψιν τα ανωτέρω έχω να κάνω τις παρακάτω
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ : Α) Οι Ιεροί Ναοί να είναι ανοιχτοί στον κόσμο και οι πιστοί να τηρούν τις αποστάσεις με μάσκα, αν οι γιατροί την θεωρούν απαραίτητη, όπως γίνεται στις Ορθόδοξες χώρες του Βορρά. (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Ουκρανία).
Β) Να γίνουν λιτανείες στους δρόμους των πόλεων και των χωριών.Οι Άγιοι μπορούν να διώξουν την αρρώστια. Λιτανείες γίνονται στη Ρουμανία και στην Ουκρανία. Γιατί να μην γίνουν και στην Αθήνα;
Γ) Ο πρωθυπουργός ο οποίος εξελέγη με τους ψήφους των Χριστιανών ( και όχι μόνο…) καλείται να μιμηθεί τον ομόλογό του της Βουλγαρίας,που αρνήθηκε να κλείσει τις Εκκλησίες. Έτσι θα διαψεύσει τους επικριτές του ότι είναι πιόνι σκοτεινών και εχθρικών προς την Ορθοδοξία κέντρων του εξωτερικού. Δ) Ούτως εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν κάνουμε Επιτάφιο και Πάσχα, η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος να πάψουν να λιβανίζουν την Κυβέρνηση και να κηρύξουν την Εκκλησία εν διωγμώ. Να το ελπίζουμε;


Ο εν Χριστώ αδελφός Σωτήριος, Μ. Δευτέρα 2020

5 σχόλια:

 1. Πολυ σωστα ολα αυτα και οι περισσοτεροι εχουμε στειλει επιστολες ειτε ατομικες ειτε ομαδικες στον κκ Ιεροθεο λεγοντας παρομοια πραγματα. Μηπως ομως αυτο δεν ειναι αρκετο και πρεπει να προβουμε σε αλλες κινητοποιησεις; Ως γνωστων ο δεσποτης της εκαστοτε μητροπολης ειναι αυτοκεφαλος οσο αφορα την μητροπολη του αρα εαν μαζευομαστε 100,200... ατομα σε καθε μητροπολιτη μηπως θα του ασκουσαμε αλλη πιεση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με το ζόρι δεν έχει καμία αξία.... Αξία έχει η προαίρεση των Επισκοπών, η οποία πλέον είναι φανερή....

   Διαγραφή
 2. Πολυ σωστα ολα αυτα που λετε. Λιγο ή πολυ αρκετοι απο εμας εχουμε στειλει ειτε ατομικες ειτε ομαδικες επιστολες στον κκ Ιερονυμο με πανω κατω τα ιδια θεματα. Και αναρωτιεμαι μηπως αυτο δεν ειναι επαρκες; Μηπως θα ηταν καλυτερο να μαζευτουμε 100,200,... ατομα στις εκαστοτε μητροπολεις ( αφου ως γνωστο ο καθε μητροπολιτης ειναι αυτοκεφαλος στην μητροπολη του) και να θεσουμε τα ερωτηματα μας απευθειας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά τα λέτε εσείς, αλλά ο αρχιεπίσκοπος είναι εντελώς άσχετος και ακατάρτιστος με τα θέματα της Εκκλησίας, αλλά και με την ζωή της Εκκλησίας.
  Επίσης, στις άλλες ορθόδοξες χώρες οι επίσκοποι και οι πολιτικοί είναι ορθόδοξοι. Εδώ, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι-, όχι.

  > Έτσι θα διαψεύσει τους επικριτές του ότι είναι πιόνι σκοτεινών και εχθρικών προς την Ορθοδοξία κέντρων του εξωτερικού.

  Όχι μόνο δε θα το διαψεύσει, αλλά το έχει ήδη επιβεβαιώσει με πολλές θέσεις του στο παρελθόν και στο παρόν.

  > η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος να πάψουν να λιβανίζουν την Κυβέρνηση και να κηρύξουν την Εκκλησία εν διωγμώ. Να το ελπίζουμε;

  Όχι, δεν θα το ελπίζουμε. Η Εκκλησία ήταν εν διωγμό χρόνια τώρα και δεν έκαναν τίποτα. Και πλέον η Εκκλησία είναι εν διωγμό από τους ίδιους. Οι ίδιοι έκλεισαν τις εκκλησίες και οι ίδιοι έκαναν τα κολυμπάρια, τα ουκρανικά, τα ΠΣΕ, τις μεταπατερικές ημερίδες, τις εκδηλώσεις τιμής στον αθηναγόρα, τις διώξεις αποτειχισμένων κληρικών, τις διώξεις των πραγματικών ορθοδόξων της Ουκρανίας, κ.α.

  Από τον λύκο δεν περιμένεις να αρμέξεις γάλα.
  Και γάλα δεν έχει, και το χέρι θα σου φάει αν πας να του ζητήσεις.

  Αυτό που εγώ θέλω να δω είναι ποιοι ιερείς και ιεράρχες θα αντιδράσουν.
  Υπάρχει κανείς;
  Ή θα δεχτούν όλοι τους την παγκόσμια και καινοφανή καινοτομία του να κλείνουν οι εκκλησίες;
  Αλλά νομίζω πως είναι θέλημα Θεού να μείνουμε χωρίς εκκλησίες, για αυτά που κάναμε στους Ουκρανούς, αφήνοντάς τους χωρίς εκκλησίες, άλλοι με την στήριξή μας στον πάπα του Φαναρίου, άλλοι με την αδιαφορία μας και άλλοι με δαιμονική υπακοή σε αιρετικούς ή πλανεμένους επισκόπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ἀσπάζονται ὑμᾶς αἱ ἐκκλησίαι τῆς Ἀσίας. ἀσπάζονται ὑμᾶς ἐν Κυρίῳ πολλὰ Ἀκύλας καὶ Πρίσκιλλα σὺν τῇ κατ’ οἶκον αὐτῶν ἐκκλησίᾳ.
  ᾿Ασπάσασθε τοὺς ἐν Λαοδικείᾳ ἀδελφοὺς καὶ Νυμφᾶν καὶ τὴν κατ’ οἶκον αὐτοῦ ἐκκλησίαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...