Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Έρχεται οικονομικός "Αρμαγεδδών": ''Ύφεση έως 15% στην Ελλάδα & κατάρρευση των φορολογικών εσόδων'' - Προβλέψεις-σοκ

''Ζοφερές'' οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
Για δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορονοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από 5% έως 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.

Όπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν διόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011.

Ταυτόχρονα, Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προωθούν σχέδια στήριξης των οικονομιών ύψους 18 τρισ. δολαρίων, τα οποία όμως κρίνονται ανεπαρκή σε μία περίοδο κατά την οποία συνειδητά έχει παγώσει η οικονομική δραστηριότητα για να αντιμετωπιστεί ο φονικός ιός Covid19. Το τρέχον τρίμηνο η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπολογίζει ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν στη συνέχεια παραμένει ανοιχτό ερώτημα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής ή πότε θα μπορούμε και πάλι να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του Covid19 φαίνεται να φτάνει στην κορύφωσή του παγκοσμίως και επομένως περιμένουμε την πτώση, αλλά τα κακά νέα όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι πως «αυτή η βελτίωση είναι πιθανότατα άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα εάν οι άνθρωποι απλώς επέστρεφαν στις δουλειές τους».

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η απάντηση στην Ευρώπη θα πρέπει να ανέβει βαθμίδα, μέσω μεγαλύτερης (και ιδανικά κεντρικά χρηματοδοτούμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης και ενός πιο αντισυμβατικού "ό,τι χρειαστεί" για να διασωθεί η ενότητα της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείωμα του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για την ένωση.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...