Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα βρίσκει τον δολοφόνο


Μπορεί η είδηση αυτή να μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά είναι γεγονός ότι μία Τεχνητή Νοημοσύνη κατάφερε να εξιχνιάσει ένα έγκλημα.

Ο δολοφόνος είχε σκοτώσει τη σύντροφό του και προσπάθησε να σκανάρει το πρόσωπο του θύματος, προκειμένου να μπορέσει να πάρει στο όνομά της ένα χρηματικό δάνειο. Η δολοφονία που έγινε στην κινεζική επαρχία Φουτζιγιάν, είχε ως κίνητρο τις οικονομικές διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα στο ζευγάρι.
Ο δολοφόνος, μετά το έγκλημα προσπάθησε να σκανάρει το πρόσωπο της κοπέλας, προκειμένου να πάρει χρηματικό δάνειο στο όνομά της, με τη βοήθεια της εφαρμογής MoneyStation.

Για κακή τύχη του δολοφόνου, η εφαρμογή χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της δανειοδότησης των ιδιωτών, από τους οποίους αφότου σκανάρει τα πρόσωπα, τους ζητά να κουνήσουν το κεφάλι τους μπροστά στην κάμερα εκφράζοντας τη συγκατάθεσή τους για την όλη διαδικασία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπόρεσε να εντοπίσει κίνηση των ματιών της κοπέλας που είχε ήδη χάσει τη ζωή της, ενώ ταυτόχρονα η φωνητική αναγνώριση εντόπισε αντρικά χαρακτηριστικά στη φωνή, παρόλο που η αιτούσα για το δάνειο εμφανιζόταν να είναι γυναίκα.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εντόπισε τα ζητήματα αυτά και κάλεσε ανθρώπινο προσωπικό να εξετάσει το αίτημα. Οι χειριστές είδαν στην εικόνα της κοπέλας ότι υπήρχαν μελανιές στο πρόσωπο και σημάδια στραγγαλισμού στον λαιμό, επομένως ενημέρωσαν αμέσως τις Αρχές.
Η Αστυνομία βρήκε τον δολοφόνο σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία όπου προσπαθούσε να κρύψει το πτώμα της γυναίκας.
Οι τεχνολογίες οπτικής και φωνητικής αναγνώρισης γίνονται ολοένα και πιο συχνά εμφανιζόμενες σε τέτοιου είδους εφαρμογές και μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να μην κατάφεραν να σώσουν μία ζωή, αλλά μπόρεσαν να βοηθήσουν στην απονομή της Δικαιοσύνης, μετά από ένα έγκλημα, στοιχείο που κάνει πολλούς αναλυτές να μιλούν για ανάγκη ευρύτερης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαλεύκανση υποθέσεων που απασχολούν την Αστυνομία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1508916/texniti-noimosuni-stin-kina-briskei-ton-dolofono

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...