Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Το μίσος των ιδρυτών του κομμουνισμού για την Ελλάδα και την Ρωσία

Τίτο, Μαρξ και Ένγκελς «ψήνονται» μαζί στην Κόλαση
Γιώργος Καραμπελιάς
Συγγραφέας, Πολιτικός Αναλυτής


Η προκατάληψη του Λένιν, των μπολσεβίκων, αλλά και της σταλινικής ηγεσίας στη συνέχεια, εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων, όπως διεγράφη τόσο στην περίπτωση της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της στήριξης του Κεμάλ, όσο και στην περίπτωση του Μακεδονικού, αποτελεί συνέχεια μιας ανάλογης προκατάληψης του Μαρξ και του Ένγκελς παλιότερα;
Η προκατάληψη του Μαρξ και του Ένγκελς έχει διαφορετική αφετηρία από εκείνη των Ρώσων μαθητών τους, ωστόσο, όπως θα δούμε, υπάρχουν ορισμένες κοινές σταθερές. Πράγματι, στους Μαρξ και Ένγκελς –στροφή που ολοκληρώνεται μετά το 1853, και την «αναβολή» της Επανάστασης στην Ευρώπη, που μετά το ξέσπασμα του 1848 μπήκε σε ύφεση–, η Ρωσία καθίσταται ο κατ’ εξοχήν εχθρός της ευρωπαϊκής Επανάστασης και οι Έλληνες, καθώς και οι ελληνικές και σλαβικές επαναστατικές απόπειρες, καταδικάζονται ως υποκινούμενες από τη Ρωσία!
Σε αυτά τα πλαίσια, η οθωμανική Τουρκία καθίσταται, «αντικειμενικά», σύμμαχος του ευρωπαϊκού προλεταριάτου, και οι ελληνικές εξεγέρσεις –ακόμα και οι κρητικές επαναστάσεις– όργανα του τσαρισμού, ηθελημένα ή αθέλητα. Μέσα σε αυτήν τη λογική μάλιστα, οι Μαρξ και Ένγκελς ανακαλύπτουν σταδιακώς και με αυξανόμενη επίταση όλο και περισσότερες αρετές στους Τούρκους και όλο και περισσότερα ελαττώματα στους Έλληνες! Ο Ένγκελς, στα 1885, χαρακτήριζε όλους τους βαλκανικούς λαούς «νανοφυλές»:

Αυτά τα άθλια συντρίμμια πρώην εθνών, Σέρβοι, Βούλγαροι, Έλληνες και ο υπόλοιπος ληστοσυρφετός, που εμπνέει ενθουσιασμό στον φιλελεύθερο Φιλισταίο, για να ωφελούνται οι Ρώσοι…, θέλουν σώνει και καλά να κόψουν τους λαίμαργους λαιμούς τους. Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο… αν κάθε μια από αυτές τις νανοφυλές δεν αποφάσιζε για ειρήνη ή για πόλεμο στην Ευρώπη.
Ο Μαρξ, κατά τη διάρκεια της κρητικής επανάστασης του 1867, δεν συγκινείται καθόλου από τις σφαγές των Τούρκων και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και σε επιστολή του στον Γάλλο σοσιαλιστή και εκδότη εφημερίδας Vermorel, τον επιπλήττει γιατί «κάνετε το φύλλο σας να απηχεί ρωσικά (και ελληνικά, γιατί οι Έλληνες είναι τα όργανα των Ρώσων) ψεύδη, για τη λεγόμενη επανάσταση της Κρήτης». Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, όταν σε μια νέα Κρητική εξέγερση οι Τούρκοι προέβησαν σε νέες βιαιότητες εναντίον των Ελλήνων, ο Ένγκελς θα χαρακτηρίσει τους επαναστάτες «Κρητικούς προβατοκλέφτες», σε μια έκφραση απόλυτης περιφρόνησης, ενώ αντίθετα πολύ συχνά χαρακτηρίζονται μυθεύματα της ρωσικής προπαγάνδας οι αναφορές σε τουρκικές βαρβαρότητες και επανειλημμένα εξαίρεται ο «Τούρκος αγρότης» για τις αρετές του.
Σύμφωνα με τον Ένγκελς, οι Έλληνες της Τουρκίας έχουν απλώς «δεχθεί την ελληνική γλώσσα, μολονότι στην πραγματικότητα είναι σλαβικής καταγωγής», ενώ εκθειάζεται ο Φαλμεράυερ. Αυτό το τελευταίο επιχείρημα ήταν και ψυχολογικά αναγκαίο, ώστε να απεκδυθούν οι πατέρες του μαρξισμού κάθε πιθανή ενοχή για την παρασπονδία τους απέναντι στους απογόνους των Ελλήνων που τόσο θαύμαζαν, όπως όλοι οι Δυτικοί διανοούμενοι. Απλούστατα δεν ήταν αυθεντικοί Έλληνες, αλλά μάλλον «Σλάβοι»!
Και όμως και οι ίδιοι, μέχρι το καλοκαίρι του 1853, θα τάσσονται μάλλον με το πλευρό των Ελλήνων. Ο Ένγκελς ήδη το 1846 κατήγγελλε την Ιερά Συμμαχία για τη στάση της απέναντι στους Έλληνες που υφίσταντο την τουρκική καταπίεση:
«Ακόμα και το θείο δικαίωμα του Μεγάλου Τούρκου να κρεμάει και να κομματιάζει τους Έλληνες υπηκόους του, υποστήριξε για ένα διάστημα η Ιερά Συμμαχία· αλλά η περίπτωση αυτή ήταν πολύ χτυπητή, κι οι Έλληνες πήραν την άδεια να ξεγλιστρήσουν από τον τουρκικό ζυγό». Το 1850 δε, σε κοινό τους κείμενο, οι Μαρξ-Ένγκελς υποστήριζαν πως «ο πόλεμος εναντίον της Τουρκίας είναι αναγκαστικά πόλεμος ευρωπαϊκός». Σε επιστολή του ο Ένγκελς, γράφει στον Μαρξ ακόμα και τον Φεβρουάριο του 1853:

Είναι πολύ καλό από μίαν άποψη το ότι οι Times, έστω και προς το συμφέρον της Ρωσίας, χτυπούν επιτέλους την παλιά βλακεία των φιλισταίων σχετικά με την ακεραιότητα της Τουρκίας!
Όμως, μόλις ένα μήνα μετά, αρχίζει η στροφή: Σε μια πρώτη στιγμή, απλώς η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν πρέπει να γίνει προς το συμφέρον της Ρωσίας, θέση που διατηρούν στα αμέσως επόμενα κείμενά τους ο Ένγκελς και ο Μαρξ μέχρι τον Αύγουστο του 1853:

H διατήρηση της τούρκικης ανεξαρτησίας ή, σε περίπτωση πιθανής διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ματαίωση του ρωσικού σχεδίου προσάρτησης, είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας. Στο σημείο αυτό συμβαδίζουν τα συμφέροντα της Επαναστατικής Δημοκρατίας και της Αγγλίας.
Ο Μαρξ, τέλος, έγραφε, για τελευταία φορά, προς μια τέτοια κατεύθυνση, στις 5 Αυγούστου 1853, επικρίνοντας τους Δυτικούς:

Όντας πολύ αδύναμες (οι δυτικές δυνάμεις) ή πολύ δειλές για να επιχειρήσουν την ανασυγκρότηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την ίδρυση μιας ελληνικής επικράτειας ή μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας σλαβικών κρατών, ο μόνος τους σκοπός είναι η διατήρηση του status quo, δηλαδή της κατάστασης της σήψης…
Η εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων και των Σλάβων των Βαλκανίων αποτελούσε ακόμα για τον Μαρξ μια ορθή πιθανή διέξοδο στο Ανατολικό Ζήτημα. Ήταν η τελευταία έκφραση μιας στάσης που λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και την ύπαρξη και τα συμφέροντα των λαών.
Ωστόσο, αμέσως μετά το καλοκαίρι του 1853, ο Μαρξ και ο Ένγκελς θα ολοκληρώσουν τη μετάβασή τους και θα ταυτιστούν ολοκληρωτικά και αμετάκλητα με τις θέσεις των «φιλισταίων», που κατήγγελλαν μόλις μερικούς μήνες πριν, και πλέον θα εμμένουν σταθερά –ή και εμμονικά– σε αυτές, σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους:
Κάθε ανατροπή του staus quo στην Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και της «αντεπανάστασης», και οι Έλληνες ή οι λοιποί Βαλκάνιοι μεταβάλλονται, όπως είδαμε, σε περιτρίμματα λαών, τα συμφέροντα των οποίων δεν μετράνε διόλου σε αυτή την «επαναστατική ζυγαριά».
Ο Μαρξ και ο Ένγκελς, εξαιρετικά δυτικοί, οικονομιστές και «Γερμανοί», υποτιμούσαν εν τέλει βαθύτατα τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και τους Έλληνες, τους οποίους έβλεπαν σαν «εμπόδιο» στο ευρωπαϊκό προλεταριάτο και παρεμπιπτόντως στην Αγγλία, που προοριζόταν από τους νόμους της καπιταλιστικής συσσώρευσης να επαναστατικοποιήσει όλη την οικουμένη. Γι’ αυτό αδιαφορούσαν όχι μόνο για την τύχη μερικών δεκάδων χιλιάδων Κρητικών, αλλά και των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών, μπροστά στα συμφέροντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και, συνεπώς, της ενίσχυσης του προλεταριάτου!
Ο «δυτικός μαρξισμός», τον οποίο επικρίνει σε κάποιο βαθμό ο Πέρρυ Άντερσον, είναι στην πραγματικότητα ο αυθεντικός μαρξισμός.
Το πόσο «Γερμανοί» παρέμεναν εξάλλου ο Μαρξ και ο Ένγκελς δεν καταδεικνύεται μόνο στην περίπτωση της υποστήριξης της γερμανικής ενοποίησης κάτω από την Πρωσία του Βίσμαρκ, αλλά και από την πίστη τους ότι τίποτε δεν έπρεπε να διαταράσσει την πορεία του γερμανικού προλεταριάτου, κατ’ εξοχήν. Στην προαναφερθείσα επιστολή του στον Μπέμπελ, όπου χαρακτηρίζει ληστοσυρφετό τους βαλκανικούς λαούς, ο Ένγκελς, συνεχίζοντας, αποκαλύπτει τα βαθύτερα κίνητρά του:«Το κίνημά μας πάει τόσο ωραία μπροστά… και χρειαζόμαστε επιτέλους μερικά ακόμα χρόνια ήσυχης εξέλιξης κι ενίσχυσης, έτσι ώστε δεν είναι δυνατό να επιθυμούμε μια μεγάλη πολιτική έκρηξη…»
 Και, προφανώς, δεν ήταν δυνατόν «άθλια συντρίμμια πρώην εθνών» να απειλούν την ειρηνική ανέλιξη του γερμανικού προλεταριάτου, με άκαιρες επαναστάσεις και πολέμους! Γι’ αυτό λοιπόν ας κατασταλούν τελικώς, από τους Άγγλους και τους Τούρκους!

πηγή Πρώτη δημοσίευση στο Άρδην τ. 109

6 σχόλια:

 1. ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΑΠΑΣ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΕΝΔΗΣΗ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ,ΚΑΙ ΠΡΙΤΙΜΑΣ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΝΩ ΕΣΥ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΚΑΛΗ ΜΕ ΓΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΚΑΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΛΑΚΑΔΟΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΤΕ ΣΚΕΨΗ ΕΙΤΕ ΟΡΑΜΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΩΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΦ,ΥΛΑΧΤΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΤΙ .ΔΡΕΠΑΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΣΤΙΝΙΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ )ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ κ ΧΑΡΤΗ.
  ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΜΟΝΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΟΚΙΝΟ....ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ κ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΑ ΓΕΝΟΜΕΝΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΟΚΙΝΟ ΘΑ ΕΠΕΡΝΑΝ ΜΠΑΤΑΝΟΒΟΥΡΤΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΒΑΦΑΝ ΑΣΠΡΟ...ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ κ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ.
  ΑΡΑΙΑ κ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ.
  Η ΝΕΟΙ ΟΜΩΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ''ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ''ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΨΕΙ.
  ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΡΑΓΜΑ.ΕΝΩ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (ΓΕΝΝΗΜΑ ΕΒΡΑΙΚΟ)ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΙΦΘΕΙ ...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΘΕΙ κ ΟΠΩΣ ΦΕΝΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.
  ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΤΙ ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ κ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΕΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.
  ΟΧΙ ΠΩΣ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ η Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ (ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ Ν.Τ.Π) ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
  ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ.
  ΣΑΝ ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΧΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΟΛΛΑ κ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΑ ΚΑΥΚΑΣΙΑ ΣΑΝ ΔΙΕΞΟΔΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜ.ΕΠΙΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΕΔΑΦΗ.
  -Ο ΠΟΝΤΙΟΣ-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΟ ΒΑΦΤΙΖΕΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΕΝΩ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΣ ΟΤΙ ΗΤΑΜ 75.000 ΑΤΟΜΑ .ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ . .Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΔΗΘΕΝ ΜΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΣΕ ΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΘΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΔΡΟΠΕΤΣΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΟΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...