Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για το internet της επόμενης γενιάς!

Ενώ η θεωρητική πιθανότητα πολυδιάστατης κβαντικής τηλεμεταφοράς ήταν γνωστή στους επιστήμονες για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η ερευνητική ομάδα έπρεπε να αναπτύξει μια νέα πειραματική μέθοδο και την απαραίτητη τεχνολογία για να την επιτύχει.
Νέα ανακάλυψη των επιστημόνων έρχεται στο φως και αναναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα ταχύτερη γενιά ιντερνετ με μεταφορά ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών.

Ειδικότερα, ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μαζί με τους συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, πέτυχαν για πρώτη φορά στην ιστορία την τηλεμεταφορά τρισδιάστατων κβαντικών καταστάσεων ή αλλιώς «qutrits».

Σύμφωνα με το phys.org, ενώ οι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολυδιάστατη κβαντική τηλεμεταφορά ήταν δυνατή από τη δεκαετία του '90, η ομάδα έπρεπε πρώτα να αναπτύξει τα μέσα που απαιτούνται για να εκτελέσει αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα.

«Πρώτον, έπρεπε να σχεδιάσουμε μια πειραματική μέθοδο για την εφαρμογή τηλεμεταφοράς μεγάλης διαστάσεως και να αναπτύξουμε την απαραίτητη τεχνολογία», δήλωσε ο Manuel Erhard από το Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής της Βιέννης και την Κβαντική Μονάδα της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.

Η μέθοδος τηλεμεταφοράς μιας κβαντικής κατάστασης «που κωδικοποιείται στις πιθανές διαδρομές που μπορεί να αποκτήσει ένα φωτόνιο» περιλαμβάνει τη χρήση ενός διαχωριστή δέσμης πολλαπλών σημείων «που κατευθύνει τα φωτόνια μέσω διαφόρων εισόδων και εξόδων και συνδέει όλες τις οπτικές ίνες μαζί».

Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» για την παραγωγή πρακτικών εφαρμογών όπως ένα «μελλοντικό κβαντικό διαδίκτυο», καθώς τα τρισδιάστατα κβαντικά συστήματα μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών από τους δισδιάστατους ομοίους τους.

«Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύνδεση των κβαντικών υπολογιστών με μεγαλύτερες ικανότητες διοχέτευσης της πληροφορίας, πέρα ​​από τα qubits» δήλωσε ο Anton Zeilinger από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης ενώ ο Jian-Wei Pan του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας υποστήριξε ότι «τα βασικά για τα συστήματα κβαντικής δικτύωσης επόμενης γενιάς βασίζεται στη βασική μας έρευνα σήμερα.»

Οι κβαντικοί φυσικοί αναμένεται τώρα να επικεντρωθούν στην επίτευξη της τηλεμεταφοράς «ολόκληρης της κβαντικής κατάστασης ενός μόνο φωτονίου ή ατόμου».

https://sputniknews.gr/texnologia/201908244323862-h-prwth-polyplokh-kvantiki-thlemetafora-dexnei-ton-dromo-gia-to-internet-ths-epomenhs-genias/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...