Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Η πρώτη ενέργεια Ιμάμογλου που δείχνει κόντρα με Ερντογάν - Κόβει τη χρηματοδότηση στα φιλοκυβερνητικά ιδρύματα


Προάγγελος της διάλυσης της Τουρκίας



Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικού Κόμμα (CHP) Ιμάμογλου, κέρδισε την δημαρχία της τουρκικής μεγαλούπολης στις επαναληπτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου


Η νέα δημοτική αρχή της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε τη μεταφορά περισσοτέρων από 350 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 54 εκατ. ευρώ) που δίνονταν σε μορφή χρηματοδοτήσεων σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα, ανακοίνωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, στην πρώτη κίνηση του νέου δημάρχου που τάσσεται ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την εκλογή του.

Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικού Κόμμα (CHP) Ιμάμογλου, κέρδισε την δημαρχία της τουρκικής μεγαλούπολης στις επαναληπτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, τερματίζοντας την 25ετή κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου.

Καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ιμάμογλου είχε δεσμευτεί να ξεσκεπάσει αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως σπάταλη μεταφορά εκατομμυρίων τουρκικών λιρών σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα που έκαναν προηγούμενες δημοτικές αρχές.

«Μέχρι τώρα, έχουμε ολοκληρώσει την ακύρωση μεταφοράς από πόρους συνολικά 357 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών που δίνονταν ή μεταφέρονταν σε ιδρύματα», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό περιλάμβανε 56 εκατ. τουρκικές λίρες (8,6 εκατ. ευρώ) σε «επισιτιστική βοήθεια» και 165 εκατ. τουρκικές λίρες (25,5 εκατ. ευρώ) σε οικοδομικές εργασίες.

«Είναι απίστευτο. Σε τι ξοδεύουν τα λεφτά του λαού;», είπε. «Αυτό είναι μόνο η αρχή». Ο δήμος επίσης ακύρωσε τα πρωτόκολλα συμφωνίας με πέντε ιδρύματα που επίσης έπαιρναν χρήματα.

Ένα από αυτά ήταν το ίδρυμα τουρκικής νεολαίας και υπηρεσιών εκπαίδευσης (TURGEV), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης την δεκαετία του 1990. Στο διοικητικό συμβούλιο του TURGEV συμμετέχει η αδερφή του Τούρκου προέδρου, η σύζυγος του διευθυντή επικοινωνίας του και ένας πρώην δήμαρχος του AKP.

Η κίνηση αυτή του Ιμάμογλου έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να καθαιρέσουν τους Κούρδους δημάρχους τριών πόλεων στο νοτιοτοανατολικό τμήμα της χώρας και την αντικατάσταση αυτών με κρατικούς αξιωματούχους. Παράλληλα οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 400 ανθρώπους για υποτιθέμενους συνδέσμους με μαχητικές οργανώσεις.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει παρόμοια μέτρα σε άλλες περιοχές της χώρας αν κριθεί αναγκαίο.

Ωστόσο ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε «θλιβερές» και ανούσιες τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι σε ασφαλή χέρια. Η Κωνσταντινούπολη διοικείται από έναν δήμαρχο που έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων των Κωνσταντινουπολιτών», είπε.

Πηγή/ skai.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...