Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Croque madame με καπνιστή πέστροφα ή σολομό, μάραθο και γραβιέρα



Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20΄
Χρόνος: 15΄-20'
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Κόστος: 25.60€

Υλικά

70 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα, για τα αυγά
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 ml φρέσκο γάλα, ζεστό
8 φέτες ψωμί του τοστ
2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
280 γρ. καπνιστός σολομός, σε λεπτές φέτες (ή πέστροφα, ανάλογα με τα γούστα μας– αν δεν μας αρέσουν τα καπνιστά ψάρια, τα αντικαθιστούμε με φέτες ζαμπόν μπούτι της αρεσκείας μας)
3 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος (ή άνηθος)
80-100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
4 αυγά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα μπεσαμέλ (χωρίς σβόλους), ελαφρώς πηχτή. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού και την άλλη πλευρά με τη μουστάρδα. Παίρνουμε τις 4 από τις φέτες και απλώνουμε πάνω στην πλευρά με τη μουστάρδα τον σολομό και τον μάραθο (ή τον άνηθο). Κλείνουμε τα 4 τοστ με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού, με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα έξω.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα τοστ για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και αλείφουμε την εξωτερική τους πλευρά με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-4 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα.

Σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά (μάτια) με λίγο βούτυρο ή λάδι και τα βάζουμε πάνω από κάθε τοστ. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με σαλάτα με ντοματίνια.

http://www.gastronomos.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...