Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Τι έλεγε ο Άγιος Πορφύριος βλέποντας το πέλαγος προς την Κωνσταντινούπολη

Στην καλύβη του Αγίου Πορφυρίου! (Άγιον Όρος)

Πριν από δώδεκα χρόνια, μας αξίωσε ο καλός Θεός με έναν εν Χριστώ αδερφό μου, να προσκυνήσουμε στα ερημικά Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους! Στο προσκύνημά μας αυτό, πηγαίνοντας στο σπήλαιο του αγίου Ακακίου, συναντήσαμε τον π. Αθανάσιο τον Σιμωνοπετρίτη, τον υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο οποίος μας είπε: " Πάτε στην καλύβη του αγίου Γεωργίου και πείτε στον π. Γ...
να σας μιλήσει για τον άγιο Πορφύριο.
Προσκυνήσαμε λοιπόν στο κελάκι του αγίου, όπου σώζονται το κρεβατάκι του, το μπαστουνάκι του και άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Μετά ο π. Γ... μας μίλησε για τον Άγιο. Μας είπε:
" Έβγαινε ο Άγιος έξω από το κελί και βλέποντας στο πέλαγος, προς την Κωνσταντινούπολη, έλεγε:" Πω πω, καράβια, καράβια! " και εννοούσε τα πλοία που θα μαζευτούν στην περιοχή κατά την περίοδο που θα γίνουν τα γεγονότα της Πόλης!
Επίσης μπροστά στο κελί είχε έναν μύλο που παλαιότερα άλεθαν το σιτάρι. Όταν κοιμήθηκε ο Γέροντας, οι πατέρες άφηναν εκεί διάφορα αντικείμενα που δεν χρειάζονταν. Εμφανίστηκε τότε ο Άγιος και τους είπε:" Μην αφήνετε εκεί ότι δεν χρειάζεται! Όταν ήμουν μικρός, σ' αυτόν τον μύλο, έκανα το αλογάκι"! (Εκεί άλεθαν το σιτάρι και γύριζαν γύρω γύρω.)
Μας μίλησε και για άλλα θαυμαστά γεγονότα από την ζωή του αγίου, και πριν φύγουμε μας είπε: " Θέλετε να γίνετε άγιοι; Αν ναι, τότε να προσδεθείτε στο άρμα της Παναγίας ή ενός αγίου!" (Να τους επικαλούμαστε διαρκώς!)
Ας έχουμε την ευχή του μεγάλου αυτού Αγίου των ημερών μας, του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, καθώς και την ευχή όλων των αγίων Αγιορειτών Πατέρων! Αμήν!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής - εκπαιδευτικός

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...