Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας υπόσχεται στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

ΚΑΡΑΚΑΣ, Βενεζουέλα (AP) - Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υποσχέθηκε "ισχυρή στρατιωτική συνεργασία" με τη Ρωσία μετά από συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη συγκέντρωση διπλωματών από τις ΗΠΑ και πολλά άλλα έθνη για να συζητήσουν βήματα προς μια λύση με διαπραγματεύσεις στην παρατεταμένη κρίση της χώρας της Νότιας Αμερικής.

"Επανεξετάσαμε την ισχυρή στρατιωτική συνεργασία και επικυρώσαμε την πορεία μιας ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βενεζουέλας για την υπεράσπιση της ειρήνης, της κυριαρχίας, της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας", δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Θα αυξήσουμε όλα τα σχέδια προετοιμασίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας με μια στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, όπως η Ρωσία".

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν περίπου ένα μήνα αφότου ο Μαδούρο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, εν μέσω συζητήσεων για πιθανή ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Βενεζουέλα.

Συνοδευόμενος από τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ και τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, ο Μαδούρο δήλωσε ότι την Τετάρτη συζητήθηκαν επίσης οικονομικά, εμπορικά και τουριστικά θέματα.

Η Ρωσία είναι σημαντικός πολιτικός σύμμαχος της Βενεζουέλας, η οποία έχει απομονωθεί όλο και περισσότερο υπό τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς για να κρατηθεί στην εξουσία. Έχει επίσης υποστεί μαζικές οικονομικές και πολιτικές κρίσεις.
Εκπρόσωποι του Μαδούρο και της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν πέρυσι στην Πόλη του Μεξικού για να βρουν μια κοινή πορεία εξόδου από την πολιτική αντιπαράθεση της χώρας τους, αλλά οι συζητήσεις αυτές ανεστάλησαν τον Οκτώβριο.

Εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ την ΕΕ και περισσότερες από δώδεκα άλλες χώρες συζήτησαν την Τρίτη τη σημασία του προγραμματισμού "ελεύθερων και δίκαιων" προεδρικών εκλογών υπό έναν ανεξάρτητο εκλογικό οργανισμό το αργότερο έως το 2024 -όταν θεωρητικά θα έπρεπε να διεξαχθούν- σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συζήτησαν επίσης "την επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς αποκλεισμούς στο Μεξικό με καλή πίστη", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ρωσία βοήθησε προηγουμένως τη Βενεζουέλα να σχεδιάσει ένα κρυπτονόμισμα και έστειλε για λίγο ένα ζεύγος βομβαρδιστικών Tu-160 με πυρηνικές ικανότητες το 2018. Επίσης, παρείχε εμβόλια κατά του κοροναϊού, για τα οποία ο Μαδούρο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του την Τετάρτη.

"Περπατήσαμε τον 21ο αιώνα μαζί, ο λαός, η κυβέρνηση της Ρωσίας και της Βενεζουέλας και ... χτίσαμε τον χάρτη της συνεργασίας για να συνεχίσουμε να περπατάμε μαζί, ενωμένοι", δήλωσε ο Μαδούρο.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία δήλωσε ότι "ούτε θα επιβεβαιώσει ούτε θα αποκλείσει" το ενδεχόμενο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικά μέσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν περιορίσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στο κατώφλι της Ρωσίας. 

apnews.com

https://corfiatiko.blogspot.com/2022/02/blog-post_476.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...