Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ζελένσκι: "Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα κλείσει τα Στενά στον ρωσικό Στόλο"

σχόλιο Γ.Θ : Πάνε να παγιδέψουν τον ψευτοσουλτάνο... ο οποίος διαψεύδει τους νεοναζί...
Μακάρι πάντως να έκανε το λάθος και να τα έκλεινε...

Θρίλερ διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες καθώς ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούμενα ζηλώσεις και πληροφορίες του προέδρου της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι ανέφεραν πως ο Ερντογάν “υποσχέθηκε πως θα κλείσει τα Στενά στο ρωσικό Στόλο”

 Β.Ζελένσκι: Eυχαριστώ τον Ερντογάν

“Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ Β.Ζελένσκι και Ρ.Τ.Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα κλείσει τα Στενά στον ρωσικό Στόλο και ότι καταβάλει διαπραγματευτικές προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός” αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

“Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Ερντογάν για την ισχυρή του στήριξη.

Η απαγόρευση εισόδου των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική σήμερα.

Ο λαός (οι φιλοναζιστές) της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσει ποτέ” ανέφερε ο Β.Ζελένσκι.

Διαψεύδει η Άγκυρα

Τουρκικές πηγές αναφέρουν πως στην ανακοίνωση της συνομιλίας Ερντογάν-Ζελένσκι δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Μάλιστα ανώτερος Τούρκος Αξιωματούχος ανέφερε πως “o Ερντογάν δεν έδωσε τέτοια υπόσχεση. Η Τουρκία δεν έχει λάβει απόφαση κλεισίματος των Στενών στον ρωσικό Στόλο, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Εξάλλου ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε αρκετές φορές πως η Τουρκία δεν θα κλείσει τα  Στενά στα ρωσικά πλοία επειδή μπορούν να επιστρέψουν στην βάση τους στην Μαύρη Θάλασσα”.

Εδώ δημιουργείται τεράστιο ζήτημα. Οι Τούρκοι μπορεί να έχουν δίκαιο λέγοντας πως “αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Ρωσία καθώς τα ρωσικά πλοία βάση της Συνθήκης του Μοντρέ μπορούν να επιστρέψουν στην Μαύρη Θάλασσα” ΟΜΩΣ τα ρωσικά πλοία δεν μπορούν να κατευθυνθούν από την Μαύρη Θάλασσα προς την Μεσόγειο.

Και αυτό δημιουργεί συνθήκες ναυτικού αποκλεισμού το οποίο η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχτεί. Κάποιοι στο ΝΑΤΟ δημιουργούν συνθήκες γενικευμένης σύρραξης και στριμώχνουν πολύ άσχημα τον Ερντογάν.

Συνεπώς ο Ζελένσκι πιθανότατα κατόπιν εντολών από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Γαλλία-Βρετανία προσπαθεί να στριμώξει την Τουρκία ώστε ο Ερντογάν να εμφανιστεί πως υπαναχωρεί από μια υπόσχεση που έδωσε σε ΝΑΤΟ και Ουκρανία και δεν τήρησε.

Πάντως να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει προειδοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές τον Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες να μην το διανοηθεί…

Τούρκος απόστρατος: «Η Τουρκία πρέπει να κλείσει τα Στενά»

Την άποψη του ότι η Τουρκία θα πρέπει να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 εξέφρασε ένας πρώην αξιωματικός του τουρκικού Ναυτικού ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας και χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Fatih Yurtsever» (σ.σ. για λόγους ασφαλείας).

Με αφορμή το κάλεσμα του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Τουρκία να κλείσει τα στενά στα πλοία της Ρωσίας, ο Τούρκος απόστρατος γράφει:

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από 100.000 Ρώσους στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, αλλά αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να εισβάλει στη χώρα, εξαπέλυσε την Πέμπτη έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, προκαλώντας διεθνή καταδίκη.

Η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε μια συζήτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία εμποδίζοντας τη διέλευση ρωσικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, κάλεσε την Τουρκία να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία προς όφελος της Ουκρανίας, ενώ ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η Τουρκία πρέπει να «παραμείνει πιστή» στη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία είναι «πολύ σημαντικό για την ασφάλειά της».

«Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν πρέπει να εφαρμόζεται διαφορετικά κατόπιν πρότασης άλλων. Οποιοδήποτε λάθος βήμα μπορεί να έχει βαρύ τίμημα [στην Τουρκία]», προειδοποίησε ο Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η Άγκυρα έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων εάν απειληθεί ή κατά τη διάρκεια πολέμου.

Θα μπορούσε η Τουρκία να κλείσει τα Στενά για τη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων;

Η Συνθήκη του Μοντρέ αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων το 1936 για τη ρύθμιση της διέλευσης από τα Στενά και τη θέσπιση ποσοτικών περιορισμών για τα μη παράκτια κράτη στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ η σύμβαση γενικά προωθεί την ελευθερία ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών, η Τουρκία διατηρεί τη δυνατότητα να κλείνει τα Στενά σε πολεμικά πλοία από εμπόλεμες χώρες σε περίπτωση πολέμου ή πιθανότητας επικείμενου πολέμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 της σύμβασης, που δεσμεύει την Τουρκία, σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία θα κλείσει τα στενά στα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων:

«Σε καιρό πολέμου … τα πολεμικά σκάφη που ανήκουν σε εμπόλεμες Δυνάμεις δεν θα διέρχονται των Στενών εκτός από τις περιπτώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 25…».

Η Τουρκία μπορεί να ισχυριστεί ότι η ένοπλη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι «πόλεμος» και ως εκ τούτου η Ρωσία δεν είναι «εμπόλεμη δύναμη». Ωστόσο, η άρνηση να αναγνωρίσουμε την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία ως πόλεμο δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία δεν θα προβάλει τέτοιο επιχείρημα. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν η Τουρκία κλείσει τα Στενά σε ρωσικά και ουκρανικά πολεμικά πλοία, πρέπει να επιτρέψει σε αυτά τα πλοία να περάσουν από τα Στενά για να επιστρέψουν στις βάσεις τους και να ενωθούν με τους δικούς τους στόλους.

«Παρά την απαγόρευση διέλευσης που ορίζεται στην παράγραφο 2 παραπάνω, πολεμικά σκάφη που ανήκουν σε εμπόλεμες Δυνάμεις, είτε είναι Δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας είτε όχι, που έχουν διαχωριστεί από τις βάσεις τους, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές», σύμφωνα με τη σύμβαση.

Ως εκ τούτου, ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται ακόμη στη Μεσόγειο και υπό τη διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να περάσουν από τα Στενά για να πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, δεν μπορούν να πλεύσουν από τη Μαύρη Θάλασσα πίσω στη Μεσόγειο.

Κατά συνέπεια, η Τουρκία, ως χώρα εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ, θα πρέπει να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Αυτή είναι η καταλληλότερη πορεία δράσης βάσει της συνθήκης. Εάν η Τουρκία δεν ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για παραβίαση των διατάξεων της σύμβασης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να ακούσει το κάλεσμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμείνει πιστός στη Συνθήκη του Μοντρέ και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

https://warnews247.gr/to-nato-strimochnei-agria-tin-tourkia-v-zelenski-o-erntogan-yposchethike-oti-tha-kleisei-ta-stena-ston-rosiko-stolo/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...