Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πως η Ρωσία θα κερδίσει από τις κυρώσεις επειδή κιότεψαν οι Δυτικοί

Η επιβολή των κυρώσεων είναι εγγενώς ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού και είχαν οκτώ χρόνια, από την εποχή της Κριμαίας, για να δημιουργήσουν εναλλακτικούς μηχανισμούς

Οι κυρώσεις του Μπάιντεν κατά της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσουν τη Μόσχα να επωφεληθεί από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο! 

Υπάρχει ένα εξόφθαλμο κενό στις κυρώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας: Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη χώρα αυτή θα συνεχίσουν να ρέουν ελεύθερα στον υπόλοιπο κόσμο και τα χρήματα θα συνεχίσουν να εισρέουν στη Ρωσία.

"Οι εξαγωγές ενέργειας είναι όλο το παιχνίδι", δήλωσε ο ιστορικός Adam Tooze του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ειδικός στα οικονομικά και την ευρωπαϊκή πολιτική , σύμφωνα με το Associated Press Οι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη επέλεξαν να "ξεχωρίσουν τον μοναδικό τομέα που θα μπορούσε πραγματικά να είναι αποφασιστικό πλήγμα. Δεν νομίζω ότι η Ρωσία είναι τυφλή σε αυτό που συμβαίνει και αυτό πρέπει να της δείχνει ότι η Δύση δεν έχει πραγματικά το στομάχι για μια επώδυνη μάχη για την Ουκρανία".

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη κυρώσεις που στοχεύουν τις ρωσικές τράπεζες και τις ελίτ της χώρας και περιορίζουν την εξαγωγή ζωτικών τεχνολογιών που αποτελούν κλειδί για τη στρατιωτική και οικονομική ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ενέτειναν τις κυρώσεις το Σάββατο, ανακοινώνοντας σχέδια για το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και τον αποκλεισμό ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT για διεθνείς πληρωμές.

Όμως οι κανόνες που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών επιτρέπουν στις ρωσικές ενεργειακές συναλλαγές να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζών που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και δεν εδρεύουν στις Η.Π.Α. Και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες διαταραχές στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές.

Ο γερουσιαστής Pat Toomey, των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε για τις κυρώσεις ότι φοβάται ότι "θα είναι ανεπαρκείς για να αποτρέψουν τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα".

"Η κυβέρνηση αφήνει σκόπιμα τη μεγαλύτερη βιομηχανία της ρωσικής οικονομίας σχεδόν ανέγγιχτη", δήλωσε ο Toomey. "Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ρωσικές τράπεζες, αν και καλοδεχούμενες, δεν μπορούν να απομονώσουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη διεθνή δραστηριότητα. Γι' αυτό οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν ακρωτηριαστικές κυρώσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας".

Αλλά ο Μπάιντεν πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του τις ανάγκες των Ευρωπαίων συμμάχων του. Το φυσικό αέριο από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής κατανάλωσης του ορυκτού καυσίμου. Ο περιορισμός του μεγαλύτερου εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο και του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου, μετά τη Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε να πλήξει την ενότητα της Δύσης που Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του Πούτιν.

Αυτή η εξάρτηση από τη Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανές καταστροφές των κυρώσεων.

"Θα ήταν σίγουρα πιο επιζήμιο για τη Ρωσία εάν ο ενεργειακός τομέας συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο κυρώσεων", δήλωσε ο Mark Finley, συνεργάτης σε θέματα ενέργειας και παγκόσμιου πετρελαίου στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Baker του Πανεπιστημίου Rice, σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στo AP. "Τα πετρελαϊκά δικαιώματα & οι φόροι αντιπροσωπεύουν γενικά περίπου το 40% των εσόδων της ρωσικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης".

Ο Finley σημείωσε ότι η Ρωσία στηρίχθηκε στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσει το απόθεμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια, ειδικά για να μπορέσει να απομονωθεί από τις οικονομικές κυρώσεις. Αλλά αυτό το οικονομικό μαξιλάρι μπορεί τελικά να κινδυνεύει από τις πρόσθετες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αξιοσημείωτο πως οι παραγωγοί φυσικού αερίου στις ΗΠΑ δεν μπορούν να εξάγουν γρήγορα περισσότερο φυσικό αέριο στην παγκόσμια αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στο εξωτερικό, πρέπει να ψυχθεί και να μετατραπεί σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, και στις ΗΠΑ οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.

Εν όψει των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας το 2014 στη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, οι ελίτ της χώρας και οι εσωτερικές εταιρείες έμαθαν να προσαρμόζονται, μεταφέροντας συχνά τα περιουσιακά τους στοιχεία σε νεοσύστατες εικονικές οντότητες με καθαρό μητρώο. Αυτές οι στρατηγικές δοκιμάζονται τώρα, αν και η πρόσβαση στο πετρέλαιο ήταν ένα σταθερό παραθυράκι που άλλες χώρες που βρίσκονταν σε παρόμοια δυσχερή θέση εκμεταλλεύτηκαν στο παρελθόν με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση του Πούτιν έχει βοηθήσει να διδάξουν άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, πώς να παρακάμπτουν τους ελέγχους της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, ο οποίος βοήθησε στον καθορισμό της πολιτικής κυρώσεων για την κυβέρνηση Τραμπ. "Η επιβολή των κυρώσεων είναι εγγενώς ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού και είχαν οκτώ χρόνια, από την εποχή της Κριμαίας, για να δημιουργήσουν εναλλακτικούς μηχανισμούς για να διατηρήσουν τη ροή σκληρού νομίσματος προς την Ρωσία", δήλωσε ο Billingslea.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...