Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Η Κίνα έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία, στο πλευρό του Άσαντ

 
Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη Συρία για να βοηθήσει τις δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, New Khaleej. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κίνηση αυτή, έρχεται καθώς η Κίνα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την παρουσία ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή του Ανατολικού Τουρκεστάν, οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια στις αντιπολιτευτικές αντάρτικες ομάδες, στην Συρία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τρύφωνας Σεραφειμίδης
ΠΗΓΗ: MIDDLE EAST MONITOR

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Σύμβουλο της Συριακής Προεδρίας, Μπουθάνα Σααμπάν, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, επαίνεσε τις προσπάθειες του Συριακού Κράτους να αντιμετωπίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν.

Η Συριακή κυβέρνηση, ισχυρίστηκε επίσης ότι, περίπου 5.000 Ουιγούροι μαχητές μιας εθνοτικής μουσουλμανικής μειονότητας την οποία οι κινεζικές αρχές συχνά κατηγορούν για τρομοκρατία, έφτασαν στη Συρία, περνώντας παράνομα μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Τουρκίας.

Πηγές αναφέρουν ότι το κινεζικό υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να στείλει στρατιωτικές μονάδες, τις γνωστές και ως «Τίγρεις της Σιβηρίας» αλλά και τις «Νυχτερινές Τίγρεις», που αποτελούν μέρος των Κινεζικών Ειδικών Δυνάμεων, για να συνδράμουν τα συριακά στρατεύματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Κινεζικά στρατεύματα, κατευθύνθηκαν στην Συρία: το 2015, το συριακό καθεστώς επέτρεψε σε 5.000 στρατιώτες να εισέλθουν στο έδαφός του ως συμμαχικές δυνάμεις και να στρατοπεδεύσουν στην δυτική περιοχή της Λατάκιας. Παράλληλα, Κινέζοι στρατιωτικοί σύμβουλοι, ήταν μεταξύ των παραπάνω, ως ειδικοί και θέματα Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας.

Η Κίνα είναι μία από τις πέντε δυνάμεις, με δυνατότητα βέτο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μαζί με την Ρωσία, έχει χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή, περισσότερο από μία φορά ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα της Συριακής κυβέρνησης.

Η ρωσική στήριξη έδωσε στη συριακή κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβιώσει και να αντεπιτεθεί κατά τον εξάχρονο συριακό εμφύλιο, ειδικά εναντίον του ISIS, κάτι που όπως φαίνεται φτάνει στο τέλος του.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από το 2011, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανήκουν στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους συμμαχικές τους, δυνάμεις. Τα Ηνωμένη Έθνη, υπογραμμίζουν ότι, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα τόπους διαμονής τους, λόγων των συρράξεων. 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...