Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που προλαμβάνουν τις ασθένειες

Όταν ο οργανισμός βάλλεται από ερεθίσματα (όπως πχ. έναν παθογόνο μικροοργανισμό ή μια τοξίνη), αντιδρά.
Το ανοσοποιητικό σύστημά του είναι το «κέντρο ελέγχου»: καθορίζει τον τρόπο αντίδρασης σε κάθε ερέθισμα.
Η φλεγμονή αποτελεί αντίδραση του σώματος σε λοίμωξη, βλάβη ή ερεθισμό.
Πόνοι στην πλάτη ή ημικρανίες μπορούν να αποτελέσουν συμπτώματα φλεγμονής. Αν η φλεγμονή δεν ελεγχθεί και γενικευτεί μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως πχ αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, νόσους του εντέρου, Αλτσχάιμερ ή διαβήτη και να επιδεινώσει ασθένειες όπως πχ. το άσθμα.
Το στρες και μια διατροφή που περιλαμβάνει τους «λευκούς εχθρούς» -ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι- μπορούν να αφήσουν την φλεγμονή να πάρει διαστάσεις και να «εγκατασταθεί» στο σώμα.
Η διατροφή, λοιπόν, αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Ο βραβευμένος σεφ Seamus Mullen μπόρεσε να νικήσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα ακολουθώντας μια διατροφή με ιαματικές ιδιότητες για τον οργανισμό του (η πορεία της αντιμετώπισης της ασθένειάς του καταγράφηκε στο βιβλίο Real Food Heals).
«Κατάλαβα ότι η κακή υγεία μου συνδεόταν με την κακή διατροφή που έκανα –μια διατροφή με υδατάνθρακες και ζάχαρη-.
Οι γιατροί εξεπλάγησαν με την πρόοδο που έκανα. 5 τροφές βοήθησαν αποτελεσματικά στην προσπάθειά μου και μου άλλαξαν την υγεία…Aυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στην πρόληψη των φλεγμονών και κατ'επέκτασιν των ασθενειών».


1. Καρύδα: «Την χρησιμοποιώ στη μαγειρική μου σε διαφορετικές μορφές. Για μένα, το λάδι καρύδας με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να γίνει ένας δυνατός σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος».
2. Αβοκάντο: «Είναι μια από τις υγιεινές τροφές του διαιτολογίου, με υψηλή θρεπτική αξία. Με καλά λιπαρά, φυτικές ίνες. Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και αυξάνει τα επίπεδα της καλής. Με βιταμίνες Β, Κ και Ε.
3. Αυγά: «Τα αυγά είναι μια τροφή-θησαυρός για μένα. Τα αυγά μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες Α, D, E και Κ. Πρωτεΐνες και καλά λιπαρά».
4. Σπαράγγια: "Τα σπαράγγια είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης A και C. H αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση τους τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τις ευεργετικές τροφές για τον οργανισμό".

5. Λιπαρά ψάρια: Όπως οι ρέγγες, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος. Πηγή ω-3 λιπαρών οξέων απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...