Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Έτος εξέλιξεων το 2018 για τον παπισμό: Οι αντιφρονούντες του Ρωμαιοκαθολικισμού στρέφονται στην Ανατολική Ορθοδοξία

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για το Ρωμαιοκαθολικό δόγμα είναι ότι είναι ένα ενιαίο σώμα, ενωμένο με πίστη και υπό την άμεση καθοδήγηση του Πάπα.

νώ η Ρ/Καθολική θεολογία θεωρεί ότι ο Πάπας είναι ο άμεσος διάδοχος του Αγίου Πέτρου, η «εκκλησία» περιέχει πάντα αντιφρονούντες. Και από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, έχει διαχωριστεί έντονα μεταξύ των παραδοσιακών και των νεοταξικών φιλελευθέρων, ένα χάσμα που έχει αναπτυχθεί βαθύτερα από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου το 2013, του πιο μεταρρυθμιστή Πάπα, όπως αποκαλείται.

Μια απόφαση για ένα ιδιαίτερα διχαστικό παπικό κείμενο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το 2018 να αναγκάσει την Ρ/Καθολική πλευρά να διαχωριστεί. Δεν θα είναι ένας επίσημος διαχωρισμός, εν είδει σχίσματος αλλά σίγουρα θα γίνει αισθητός.

Οι επικριτές του ποντίφικα τον κατηγορούν μεταξύ άλλων πως είναι πολύ αρνητικός για τον Donald Trump, πως αγκαλιάζει μια πληθώρα προοδευτικών ιδεών, πως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εορτασμών της 500ης επετείου της Μεταρρύθμισης επαίνεσε τον Μαρτίνο Λούθηρο ο οποίος κατηγορήθηκε σωστά για το διαχωρισμό της εκκλησίας στο παρελθόν, καθώς και πως προωθεί -όπως οι ίδιοι το βλέπουν-«υπέρ-ομοφυλοφιλους» ιερείς στο Βατικανό.

Υποστηρίζουν ότι η επιθυμία του να επιφέρει σαρωτικές αλλαγες, όπως την έθεσε ο ίδιος, σημαίνει ότι αδιαφορεί για τη λειτουργία, και η δέσμευσή του στην αλλαγή του κλίματος, αλλά και η σχετική σιωπή του σε θέματα έκτρωσης και παραδοσιακού γάμου σημαίνει ότι έχει προδώσει τη θέση του.

Οι πιο πιστοί στην παράδοση υποστηρίζουν ακόμη ότι έχει χάσει τη νομιμοποίησή του. “Ο θρόνος”, λένε, “είναι άδειος".

Η τελευταία αφορμή ήρθε με τη μορφή ενός εγγράφου με τίτλο Amoris Laetitia ή «Η χαρά της αγάπης», που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2016 από το Βατικανό. Αυτό το φυλλάδιο φαίνεται σε πολλούς έξω από τον Ρωμαιοκαθολικισμό να μην έχει μεγάλη σημασία. Εντούτοις, μέσα στον Ρ/καθολικισμό, είναι εκρηκτικό. Όπως τα περισσότερα παπικά κείμενα, είναι μακροσκελές, με πυκνή γραφή και θέση ανοιχτή σε διάφορες ερμηνείες, αλλά το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο είναι ότι επιτρέπει η θεία Κοινωνία να δοθεί σε ζευγάρια που έχουν πάρει διαζύγιο και έχουν ξαναπαντρευτεί με πολιτικό γάμο.

Αυτό αρκούσε να επιφέρει σε αμέτρητους παραδοσιακούς ρ/καθολικούς παροξυσμούς οργής. Μια ομάδα μελετητών και ιερέων έστειλε μια επίσημη έκκληση ζητώντας από τον Πάπα να «αποκηρύξει» αυτές τις «λανθασμένες θέσεις» και χιλιάδες κληρικοί ζήτησαν «αποσαφήνιση»

Η διευκρίνιση αυτή αναμένεται το 2018.

«Πολλοί πιστοί καθολικοί πιστεύουν ότι με τον Amoris Laetitia ο Πάπας ενθάρρυνε πεποιθήσεις και πρακτικές που είναι ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες διδασκαλίες της Εκκλησίας», γράφει ο Phil Lawler, ο συντηρητικός ιδρυτής της Catholic World News . «Εάν η καταγγελία είναι ακριβής, ο Πάπας παραβίασε την ιερή εμπιστοσύνη που του έχει δοθεί.» προσθέτει.

Σύμφωνα με αναλυτές είναι απίθανο ότι ο Φραγκίσκος θα υποχωρήσει στο Amoris Laetitia, αντιθέτως πιθανόν είναι ότι θα ανοίξει ακόμη περισσότερες συζητήσεις για την χειροτονία των γυναικών ως διακονισσών και πως θα ζητήσει μεγαλύτερο διάλογο με την κοινότητα LGBTQ.

Επίσης κρίνεται ως πολύ σημαντική η συζήτηση για τους παντρεμένους κληρικούς. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει περαιτέρω κριτική εις βάρος του, και πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσει.

Θα θελήσει να ανοίξει όσες πόρτες και παράθυρα όσο μπορεί, πριν να είναι πολύ αργά, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Μια άκρως σημαντική παράμετρος πάντως σε όλα αυτά είναι πως ένας σεβαστός αριθμός από τους επικριτές του Φραγκίσκου εγκατέλειψαν την ρωμαιοκαθολική πλευρά για την Ανατολική Ορθοδοξία ή για μία από τις ακροδεξιές καθολικές ομάδες . Ένας από τους πιο διακεκριμένους αντιπάλους του, ο Αμερικανός καρδινάλιος Raymond Burke, έχει γίνει πιο δυναμικός και δημοφιλής επικριτής.
Αλλά οι περισσότεροι περιμένουν να δουν τι θα συμβεί το 2018, ειδικά εκείνοι οι ρ/καθολικοί νεοσυντηρητικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που έχουν περάσει δεκαετίες σε πανεπιστήμια και σεμινάρια. Σε κάθε περίπτωση το 2018 θα είναι ένα έτος σταθμός για τους Ρ/Καθολικούς….


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...