Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ρωσία και BRICS δημιουργούν δικό τους ίντερνετ: «Όλοι ξέρουμε ποιος ελέγχει το Διαδίκτυο»

H Ρωσία κατανοώντας ότι δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα Διαδίκτυο το οποίο ελέγχουν οι Αμερικανοί προχωράει κατόπιν αποφάσεως του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας να αναπτύξει μια ανεξάρτητη υποδομή ιντερνετ για τα έθνη BRICS, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί σε περίπτωση παγκόσμιων δυσλειτουργιών στο διαδίκτυο.

Με την κίνηση αυτή δίνει φυσικά και άλλη διάσταση στην συμμαχία των BRICS αφού μετά τις ενέργειες αποδολαριοποίησης (οι οποίες θα αποδώσουν μετά από πολλά χρόνια) τώρα επιχειρείται και η δική τους ανεξάρτητη διασύνδεση.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της Ρωσίας για την εθνική ασφάλεια και ο ίδιος ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε προθεσμία έως στις 1 Αυγούστου 2018 για την ολοκλήρωση της αποστολής, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RBC.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, τα μέλη του συμβουλίου σημείωσαν ότι «οι αυξημένες δυνατότητες των δυτικών εθνών να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στο χώρο των πληροφοριών, καθώς και η αυξημένη ετοιμότητα για την άσκηση αυτών των δυνατοτήτων, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας».

Αποφάσισαν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των DNS (Domain Name Servers), το οποίο δεν θα υπόκειται στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί από χώρες του μπλοκ BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Το θέμα της υπερβολικής εξάρτησης από το παγκόσμιο DNS έχει εξεταστεί στο παρελθόν από τη Ρωσία. Το 2014, το ρωσικό Υπουργείο Επικοινωνιών διενήργησε μια σημαντική άσκηση στην οποία μίλησε για την «απενεργοποίηση» των παγκόσμιων υπηρεσιών διαδικτύου και χρησιμοποίησε ένα ρωσικό σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την επιτυχή υποστήριξη των διαδικτυακών λειτουργιών στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον γραμματέα Τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν οι αρχές της χώρας σκέφτονταν να αποσυνδεθούν από το παγκόσμιο διαδίκτυο το 2014, ο Πέσκοφ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς ως ψευδείς.

«Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο διαδίκτυο φυσικά είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε ο Πέσκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι «πρόσφατα, υπάρχει μια μεγάλη δόση απρόβλεπτου, στις ενέργειες των εταίρων μας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, και εμείς [η Ρωσία] πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε αλλαγή γεγονότων».

«Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο κύριος διαχειριστής του παγκόσμιου διαδικτύου. Και λόγω της αστάθειας του, πρέπει να σκεφτούμε πώς να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Πεσκόφ. Δεν πρόκειται για αποσύνδεση της Ρωσίας από το World Wide Web, πρόσθεσε, αλλά για «την προστασία από πιθανή εξωτερική επιρροή».

https://www.rt.com/politics/411156-russia-to-launch-independent-internet/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...