Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ SOUTH STREAM, (TURK STREAM) ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ… ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ «ΤΡΙΚΥΜΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρεί η υποθαλάσσια κατασκευή του ενεργειακού αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από εκεί στην δυτική Ευρώπη, ένας αγωγός για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με κάθε μέσο πως δεν θα γίνει αποδεκτός και θα σαμποταριστεί με κάθε μέσο.

Όπως έγινε γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ, με ανακοίνωση της Gazprom ήδη έχει ολοκληρωθεί το 30% της υποθαλάσσιας διαδρομής που θα φτάσει στις τουρκικές ακτές της ανατολικής Θράκης, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια στην ελληνική δυτική Θράκη. Συνολικά έχουν ήδη κατασκευαστεί 555 υποθαλάσσια χιλιόμετρα.

Ο αγωγός θα έχει δυο γραμμές και η κάθε γραμμή θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, φιλοδοξώντας να καλύπτει τις ανάγκες της δυτικής αγοράς.

Το πρόβλημα είναι πως ο αγωγός αυτός θεωρείται μη αποδεκτός από την αμερικανική πλευρά και ήδη έχουν υπάρξει πολλές προειδοποιήσεις ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το ζήτημα που μπαίνει είναι με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν για να ακυρώσουν το έργο, με δεόμενο όμως την τελευταία ρώσο-τουρκική προσέγγιση

Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, εδώ το ζήτημα είναι τεράστιο αν θυμηθούμε τι είχε γίνει πριν λίγα χρόνια με την… τότε κυβέρνηση Καραμανλή και με τον αγωγό Μπουργάζ Αλεξανδρούπολης.

Ας όψονται οι υπεύθυνοι!


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

nikosxeiladakis.gr
http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...