Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Εάν μπορούσες να δεις...

Ω εάν μπορούσες να δεις το εσωτερικό φως των πραγμάτων, τον ωκεανό του φωτός, στον οποίο τοποθετήθηκαν τα πράγματα!
Οι νεκροί και οι ζωντανοί το ίδιο λούονται σε τούτο τον ωκεανό και διαφορές μεταξύ τους δεν υπάρχουν

Ω εάν μπορούσες να δεις την εσωτερική ομορφιά των πραγμάτων!

Ω εάν μπορούσες να δεις το εσωτερικό φως των πραγμάτων, τον ωκεανό του φωτός, στον οποίο τοποθετήθηκαν τα πράγματα!

Οι νεκροί και οι ζωντανοί το ίδιο λούονται σε τούτο τον ωκεανό και διαφορές μεταξύ τους δεν υπάρχουν. Το χόρτο που σήμερα ανθίζει όπως εκείνο το οποίο χθες μαράζωσε, το ίδιο είναι όμορφα και μυρωδάτα σε τούτο το φως.

Ω μόνο εάν μπορούσες να το δεις αυτό! Όντως, τα δάκρυα θα σου αντικαταστούσαν όλα τα λόγια και η θεϊκή αγάπη όλα τ΄άλλα.

Ποτέ δε μιλούσαν τόσο περί των φυσικών νόμων, όσο στους μοντέρνους καιρούς και ποτέ οι άνθρωποι δεν αισθάνονταν τόσο σκλάβοι τούτων των νόμων, όπως στους μοντέρνους καιρούς. Συχνές επαναστάσεις και πόλεμοι -απόδειξη αυτού που είπαμε- είναι σαν σπασμένα σπυριά κάτω από την πίεση των ατσαλένιων κορσέδων.

Οι συχνές επαναστάσεις και οι πόλεμοι και τα εγκλήματα και οι αυτοκτονίες, είναι ξεκάθαρα αντίθετα όλων των μοντέρνων βλέψεων περί ελευθερίας και προόδου.

Ποτέ δεν κήρυτταν τόσο τον σεβασμό των φυσικών νόμων όπως στη σύγχρονη εποχή. Όμως γιατί κανείς δεν τολμά να κηρύξει την αγάπη προς τους φυσικούς νόμους; Επειδή, όλοι οι άνθρωποι θα αισθάνονταν απέχθεια μπροστά σ΄ένα τέτοιο κήρυγμα. Ενώ οι πνευματικοί άνθρωποι ξέρουν ότι οι φυσικοί νόμοι είναι μόνο υπηρέτες της αιώνιας αγάπης, κι ότι ο άνθρωπος προΐσταται των φυσικών νόμων.

Όσο και να θεωρείται ο σεβασμός αρετή, η αρετή αυτή υπόκειται στην αρετή της αγάπης. Και όταν αυτή η κατώτερη αρετή απαιτεί για ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο, όπως είναι οι νόμοι της φύσης, σεβασμό, τότε που βρίσκεται και πόσο σεβασμό απαιτεί το αντικείμενο της ύψιστης αρετής, της αγάπης;

Το αντικείμενο της αγάπης βρίσκεται εκεί όπου οι νόμοι χάνουν τη δύναμή τους και εκεί απ΄όπου λαμβάνουν τη δύναμή τους.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...