Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Καιόμενος Βράχος στο όρος Όλυμπος της Αττάλειας.



Κοντά στην Αττάλεια, κάπου στα 80 χλμ νοτιοδυτικά, της αρχαίας Λυκίας βρίσκεται το όρος Όλυμπος. Εκεί, κοντά στο χωριό Çıralı, πού βρίσκεται κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όλυμπος, υπάρχει μια τοποθεσία που στα Τουρκικά λέγεται Yanartaş, δηλαδή Καιόμενος Βράχος και που έχει ταυτιστεί με το αρχαίο όρος Χίμαιρα. Το βραχώδες αυτό όρος κυριολεκτικά καίγεται εδώ και... χιλιάδες χρόνια
Δώδεκα φλόγες καίνε, σε μια έκταση 5.000 τετ. μέτρων, στην πλαγιά του βουνού οι οποίες τροφοδοτούνται με μεθάνιο που διαχέεται μέσα από αεραγωγούς. Οι φλόγες, Yanartaş όπως τις αποκαλούν οι Τούρκοι, καίνε εδώ και τουλάχιστον 2500 χρόνια. Οι οπές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη εκπομπή αβιογενούς μεθανίου που ανακαλύφθηκε στη γη μέχρι σήμερα.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ναυτικοί μπορούσαν να δουν τις φλόγες από τη θάλασσα και τις χρησιμοποιούσαν ως ορόσημο. Οι φλόγες αυτές, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, γέννησαν το μύθο της Χίμαιρας, το μυθικό τέρας που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και η ουρά του κατέληγε σε φίδι (σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνήθως ήταν τρικέφαλο (λιοντάρι, κατσίκα και δράκος).
Κοντά στον Όλυμπο, φωτογραφία

3otiko

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...