Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΙ ΤΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΡΩΜΑΙΪΚΟ.

του Ηλία Παπακωνσταντίνου

ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1821.
ΤΗΝ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1806 Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΑΙΜΥΑΛΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ, ΤΑ ΕΜΠΗΞΑΝ ΣΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΚΟΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ. (ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΕΙΧΑΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ο Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΣΚΥΨΕ ΦΙΛΗΣΕ ΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΘΩΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ).
ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ Η ΖΑΜΠΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΡΩΜΙΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ "ΜΑΝΑ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΙΔΑ". ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ.
ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ .

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.
ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ Σ’ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ-ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΝΕΝΕΚΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.
ΟΜΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΟΝ ΜΩΡΙΑ ΤΟ 1825 Ο ΝΕΝΕΚΟΣ ΔΕΛΕΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΥΛΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΕ Ο Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΟΤΙ Ο ΝΕΝΕΚΟΣ ΠΗΓΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΕΥΡΙΣΚΕ, ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΦΟΝΕΥΕ .(ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ ΠΕΡΙ ΦΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ). ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΓΙΑΣ.
 

ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ. ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΟΝΕΥΣΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΟΝΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΦΥΣΙΚΑ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΕΝΕΚΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
 

Υ.Γ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ Ν’ ΑΝΑΒΟΥΝ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ.
ΑΙΩΝΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ


ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Έκτακτο Παράρτημα                                                                                                        

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...