Ο Πούτιν χαλάει τα σχέδια της αμερικανικής αυτοκρατορίας του κακού
Καθώς το Καράκας πασχίζει να βάλει «φρένο» στην οικονομική κατάρρευση για την οποία ευθύνονται οι ΗΠΑ, η Μόσχα αξιοποιεί τη θέση της ως πιστωτής για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στα αποθέματα αργού της χώρας – μέλους του ΟΠΕΚ, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela (PDVSA), βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, με την μεγαλύτερη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, τη Rosneft – προσφέροντας ποσοστά ιδιοκτησίας έως και σε εννέα από τα πιο παραγωγικά πετρελαϊκά έργα της Βενεζουέλας, αναφέρουν δύο πηγές της πετρελαϊκής αγοράς και ένας κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας.
Η Μόσχα έχει το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις: Τα χρήματα από την Ρωσία και την Rosneft είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η κυβέρνηση Μαδούρο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, να αποφύγει τη χρεοκοπία ή ένα πολιτικό πραξικόπημα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μόνο τον Απρίλιο η Rosneft έδωσε στην PDVSA 1 δισ. δολάρια με αντάλλαγμα την υπόσχεση για μελλοντικές αποστολές πετρελαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της PDVSA, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές ρωσικά χρήματα για να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών χρέους σε ομολογιούχους.
Επίσης η Rosneft έχει λάβει ρόλο μεσάζοντα στις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Μεγάλο μέρος της ποσότητας αυτής, καταλήγει σε διυλιστήρια των ΗΠΑ – παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας – καθώς μεσολαβούν ενδιάμεσοι όπως εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, όπως αποκαλύπτουν εσωτερικές εκθέσεις της PDVSA που έχει σε γνώση του το Reuters και σύμφωνα με πηγή στην εταιρεία.
Ο αυξανόμενος έλεγχος που αποκτά η Ρωσία στο αργό της Βενεζουέλας προσφέρει στη Μόσχα μία ισχυρή θέση στην αγορά ενέργειας της αμερικανικής ηπείρου. Η Rosneft μεταπωλεί περίπου 225.000 βαρέλια τη μέρα με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα – που αντιστοιχούν στο 13% των εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με τα έγγραφα της PDVSA. Πρόκειται για ποσότητα αρκετή να καλύψει την καθημερινή ζήτηση μίας χώρας στο μέγεθος του Περού.