Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ντάισενμπλουμ: «Αν δεν μπει το ΔΝΤ η Ελλάδα επιστρέφει στο εθνικό νόμισμα»

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει, είπε χτες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του SP Arnold Merkies, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Financieele Dagblad.

Όμως η μέχρι τώρα γραμμή Ν.Τραμπ είναι ξεκάθαρη δεν θέλει η αμερικανική κυβέρνηση να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ και η πλειοψηφία ως φαίνεται του ελληνικού λαού είναι διατεθιμένη να επιστρέψει στο εθνικό του νόμισμα μετά από τόσα χρόνια οικονομικών βασανιστηρίων

«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», εξήγησε.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν και την περασμένη εβδομάδα ο J. Dijsselbloem έκανε γνωστή την θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, που είναι ίδια με αυτή της γερμανικής, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ, είναι η πρώτη φορά που αναφέρει πως χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην χρεωκοπία εννοώντας την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», διευκρίνισε.

«Ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε. «Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ακόμη πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο πεδίο της φορολογίας, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού.

¨Όταν αυτές ολοκληρωθούν – κάτι που σύμφωνα με τον ολλανδό πολιτικό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα – πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Πρέπει δηλαδή το ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Dijsselbloem αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και την βιωσιμότητα του χρέους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του Groen Links (Πράσινοι) έκανε γνωστό στην ολλανδική Βουλή ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 90% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς βουλευτών του ακροδεξιού PVV του G. Wilders, πως η Ολλανδία θα έχανε περίπου 10 δις ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του πάντως ο J. Dijsselbloem διαβεβαίωσε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». ¨

Όχι μόνο επειδή τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική, αλλά και επειδή είναι αντίθετες και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.

To Politico σχολιάζει τη σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και το σχέδιο του για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
«O Wolfgang Schaeuble θα πάρει την εκδίκηση του;».

Με αυτό το ερώτημα αρχίζει το δημοσίευμα του Politico σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών (και κυρίως της Γερμανίας) με το ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Αφού έχουν περάσει λιγότερα από το δυο χρόνια από τότε που προσπάθησε να πετάξει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πήρε ξανά τη σκληρή του στάση, απορρίπτοντας προτάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού και επιμένοντας σε ακόμα περισσότερη λιτότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Schaeuble δυσκολεύει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις και την τρίμηνη διαμάχη της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Το αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2018 αλλά και για τα επόμενα δέκα χρόνια, έχει απορριφθεί από το ΔΝΤ ως μη ρεαλιστικό.
«(Αυτό το αίτημα) έρχεται τη στιγμή που οι Έλληνες άρχισαν επιτέλους να βγαίνουν από την 8ετή ύφεση που αφάνισε το 25% της οικονομικής παραγωγής τους και έβγαλε εκτός της αγοράς εργασίας το 1/4 του εργατικού δυναμικού» σχολιάζει το Politico.

Αυτή η στάση του κ. Schaeuble έχει αυξήσει τις αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε με την έυρωζώνη τον Ιούλιο του 2015, και περιορίζει τις πιθανότητες για τη διατήρηση του προγράμματος εντός τροχιάς πριν τις εκλογές της Ολλανδίας και της Γερμανίας το 2017.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...