Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

«Τραβάει το σχοινί» η Άγκυρα – Στέλνει ερευνητικό σκάφος έξω από τις ακτές του Άθω και της Θάσου


Σε μια νέα πρωτοφανή προσπάθεια για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέα NAVTEX με την οποία στέλνουν το ερευνητικό σκάφος TCG CESME για έρευνες έξω από τις ακτές του Άθω και της Θάσου.
Με την NAVTEX 244/17 η Τουρκία ανακοινώνει ότι το TCG CESME θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου και «μέχρι νεότερα» στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.



Με την NAVTEX 181/17 η Τουρκία είχε αναγγείλει στις 9 Φεβρουάριου υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου νοτίως του Αη Στράτη με το ίδιο ερευνητικό σκάφος.

Μετα από μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα Ίμια και με συχνές υπερπτήσεις στην βραχονησίδα Παναγιά(και τα Ίμια και την Παναγιά θεωρούν οι τούρκοι «γκρίζες ζώνες») είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να τραβήξει στα άκρα τις προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Η πραγματοποίηση υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών σε διεθνή ύδατα δεν απαιτεί άδεια του παράκτιου κράτους αλλά ενημέρωση και γνωστοποίηση των ερευνών ,αλλά φυσικά και δεν μπορεί να εκδοθεί και να ανακοινωθεί άδεια ερευνών από άλλο κράτος ,όπως τώρα συμβαίνει με την Τουρκία. Η συγκεκριμένη NAVTEX μάλιστα καθώς δεν αφορά καν γειτνιάζουσες θαλάσσιες περιοχές ,εντάσσεται πλήρως στην προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλο πλέον το Αιγαίο.

Ν.Μ.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...