Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι τούρκοι «ανασταίνουν» τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό-Αποκατάσταση του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού

Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, γνωστό και ως τάφος του βασιλιά Μαυσώλου, που βρίσκεται στην Αλικαρνασσό και αναφέρεται ως ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου, θα αποκατασταθεί μαζί με τα έργα για την διάνοιξη της οδού που συνδέει το δρόμο από και προς τον τάφο τα οποία έχουν ξεκινήσει, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.



Ο διάσημος Δανός καθηγητής αρχαιολογίας Poul Pedersen και ο βοηθός του, καθηγητής John Lund έφτασαν στην Αλικαρνασσό για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

Το ίδρυμα ακαδημίας μεσογειακών χωρών, το οποίο ιδρύθηκε το 1993 και διευθύνεται από τον Ozay Kartal, εργάζεται πυρετωδώς για την αποκάλυψη αρχαίων ελληνικών έργων ρίχνοντας φως στην ιστορία της περιοχής η οποία χρονολογείται πριν από 5000 χρόνια.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα, Pederson και Lund, που εργάζονται για το Πανεπιστήμιο της Δανίας, μίλησαν για την Αλικαρνασσό και το Μαυσωλείο της .

Ο Pederson είπε ότι θα παρέχουν την τεχνογνωσία 50 χρόνων και την επιστημονική υποστήριξη σε όλα τα έργα που θα πραγματοποιηθούν από το ίδρυμα για την ανακάλυψη των αρχαίων ελληνικών έργων και αντικειμένων και ειδικά στην αναβίωση του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού.

Ως μέρος των έργων, αναφέρονται τα οκτώ μέτρων μήκους αρχαία τείχη της πόλης που περιβάλλουν την Αλικαρνασσό και ο αρχαίος ιππόδρομος .

Άλλα έργα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση ενός εβραϊκού νεκροταφείου και μιας ορθόδοξης εκκλησίας, στην διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και τεχνών με την ονομασία «Ηρόδοτος» , και φωτίζοντας την Πύλη της Μύνδου.

«Υπάρχουν πολλοί ντόπιοι στην Αλικαρνασσό που δεν ξέρουν ότι ο Ηρόδοτος γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό και ότι το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού αναφέρεται ως ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που η προτεραιότητά μας είναι να αποδώσουμε αυτό το μαυσωλείο στο κοινό και να ανοίξουμε τον δρόμο από και προς το λιμάνι για το Μαυσωλείο . Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή θέλουμε να βλέπουν αυτό μεγάλο έργο . Εμείς, ως αρχή , θα διοργανώσουμε το διεθνές εργαστήρι του «Μαυσώλου» τον Μάιο για να παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Αλικαρνασσού με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ιστορικών και αρχαιολόγων. Το εργαστήριο αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα οδηγεί στο έργο αποκατάστασης του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού», δήλωσε ο Kartal.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι με έμμεσο πάντα τρόπο «οικειοποιούνται» την τεράστια αρχαία ελληνική ιστορία για την προσέλκυση χιλιάδων ή και εκατομμυρίων τουριστών σε όλη την Τουρκία.



Το πιο επικίνδυνο όμως όμως της υποθέσεως σε σχέση και με γενικότερες συμπεριφορές είναι ότι με δόλιο τρόπο προσπαθούν να «οικειοποιηθούν» και την ένδοξη και μεγάλη αρχαία ελληνική παρουσία.

Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε όντως στην Αλικαρνασσό η οποία για αιώνες ήταν η κοιτίδα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού κατοικούμενη όμως από Έλληνες κατά βάση…όχι από Τούρκους…αυτό το ξεχνούν πάντα οι Τούρκοι επιστήμονες και χορηγοί .

Η συνεχής απόκρυψη της ελληνικής ταυτότητας των έργων και των διάσημων αρχαίων προγόνων μας που έζησαν εκεί ….στην ελληνική Μικρά Ασία από τους Τούρκους γίνεται σαφώς εσκεμμένα, όχι μόνο για εθνικιστικούς λόγους αλλά και για την προσπάθεια «υφαρπαγής» της ίδιας της ελληνικής ιστορίας.

Το ζήτημα είναι εάν θα αντιδράσει ποτέ ο επιστημονικός και πολιτικός κόσμος της Ελλάδος σε αυτά τα άνομα σχέδια των γειτόνων μας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...